Písecká nemocnice je v oblibě. Narodilo se tu více dětí než v celém okrese

ilustrační foto (zdroj pixabay.com)

PÍSEK – Celkem 939 dětí přišlo v uplynulém roce na svět v písecké nemocnici. I tentokrát se jedná o téměř dvojnásobek oproti počtu narozených dětí ze spádové oblasti. Zdravotníci tu už roky přijímají rodičky z celých jižních Čech i z jiných regionů, které si píseckou nemocnici vybírají zejména kvůli špičkové péči o přirozené i rizikové porody, těhotenství i zdravá miminka.

V roce 2022 přišlo v písecké nemoci na svět 484 chlapců a 455 děvčat. Nejmenší novorozenec vážil 980 gramů, největší 5.100 gramů. Nejmladší rodičce bylo 17 let, nejstarší 49 let. Nejvíce se zde rodilo v březnu a červnu – v obou měsících 86krát. V březnu se zde navíc narodila čtyřikrát dvojčata. Mezi netradiční jména novorozenců patřila: Aurelie, Dalia, Madina, Aaron, Arsen a Zachariáš.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Posledním miminkem narozeným v písecké porodnici v roce 2022 byl Kevin Pavelka, který se narodil 31. prosince v 19:28 s váhou 3,65 kilogramů. Prvním letošním dítětem narozeným v písecké nemocnici je Roman Červeňák, který přišel na svět v úterý 3. ledna ráno. Vážil 3,05 kilogramu a měřil 47 centimetrů. „Už podruhé jsme se rozhodli obdarovat i poslední dítě roku končícího. Vedle prvního novorozence roku nového tak od nás získali dárky i rodiče Kevina. Jeho sourozenci jsme poslali hračky a mamince jsme předali dárkové předměty a poukaz na nákup do obchodního domu,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Písek Jiří Holan.

„Už řadu let se v naší porodnici rodí výrazně více dětí než v celém okrese, protože sem jezdí rodit matky z jiných okresů i krajů. Důvodem je dlouhodobé budování kvalitního zázemí pro rodičky i samotný personál. Na jedné straně provozujeme specializované Perinatologické intermediární centrum, v němž se umíme postarat o riziková těhotenství i předčasně narozené děti nebo matky s komplikacemi v graviditě či po porodu. A na straně druhé provozujeme Centrum porodní asistence, kdy je při porodu medicínských zásahů naprosté minimum,“ uvedl primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Písek Michal Turek.

Spokojené rodičky už několikrát ocenily píseckou porodnici jako nejlepší v rámci projektu Přirozený Porod v Porodnici. „Velmi si toho vážíme a nadále pracujeme na zlepšování služeb. Máme moderní přístrojové vybavení, na konci loňského roku jsme pořídili nový high-end ultrazvukový přístroj a telemetrické sondy k CTG. Nezbytná je i podpora ze strany ostatních oddělení nemocnice. Tím nejdůležitějším faktorem je však personál. Skvělý tým porodních asistentek, lékařů a dětských sester vychází vstříc požadavkům rodičů při zachování vysoké míry bezpečí pro matku i novorozence,“ řekl Michal Turek.

V nemocnici Písek funguje už rok Centrum porodní asistence, které je určeno ženám s většími individuálními požadavky na porod. V centru mají zajištěnu větší bezpečnost než v případě domácích porodů. „Příjem rodičky, první dobu porodní i samotný porod vede porodní asistentka. My v případě náhlých porodních komplikací zajistíme okamžitou podporu – ať už ze strany lékařů nebo přístrojů. To je rozdíl oproti domácím porodům,“ řekl Michal Turek.

zdroj: jihnem.cz