V Táboře se mění tarif MHD. Reaguje na něj i nová emise papírových jízdenek

ilustrační foto (zdroj shutterstock)

TÁBOR – Po dlouhých deseti letech platí od 1. ledna 2023 v aglomeraci Tábora upravený tarif jízdného v MHD. Největší nárůst cen se týká jednorázových časových jízdenek. Pro cestující se však zjednodušil počet časových pásem.

O úpravách informoval tiskový mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák. Ten uvedl, že nově jsou jízdenky platné na deset, dvacet a šedesát minut. Cestující za deset minut jízdy zaplatí 16 korun, za dvacet minut 20 korun a za hodinu 24 korun. Dopravní společnost, která MHD provozuje, nezaznamenala za krátké časové období prvních dnů ledna žádné zásadní potíže při odbavování cestujících.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Na upravený a zjednodušený tarif reaguje i nová emise papírových jízdenek. Desetiminutové jsou zbarveny dočervena, dvacetiminutové domodra šedesátiminutové dozelena, obdobně k tomu i jízdenky zlevněné. Jízdenky starších vydání zůstávají v platnosti do 30. června 2023. Aby jízdné odpovídalo novému tarifu a dané době jízdy, lze označit více jízdenek najednou,“ přiblížil Dvořák.

Dopravní společnost usnadňuje také cestujícím orientaci v jízdních řádech vylepených na zastávkách. Ve sloupečku s minutami je doba jízdy barevně odlišena. Cestující podle své konečné zastávky snadno pozná, jaké jízdné musí zvolit.

Tábor k nepopulárnímu kroku úprav tarifů přinutilo především zvyšování cen pohonných hmot. „Všech třicet čtyři autobusů MHD jezdí na plyn podle požadavků platné Smlouvy o zajištění dopravní obslužnosti. Předpokládaná výše provozních nákladů MHD v roce 2023 se oproti roku 2022 navýší cca o 35 procent. Výše tarifů platná do konce roku 2022 se už tak stala ekonomicky neudržitelnou,“ vysvětlil mluvčí táborské radnice.