Podnikněte cestu pouští a pralesem v Památníku města Protivína

Památník města Protivína. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku
Památník města Protivína. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku

Rádi byste poznali exotickou přírodu? Vyrazte za ní do Protivína. Najdete tu moderní, interaktivní historicko-etnografické expozice představující region dolního toku řeky Blanice. V muzeu nazvaném Památník města Protivína se podíváte do pravěku, nahlédnete do historie a budete putovat exotickou přírodou. A dokonce se ocitnete v mořské hlubině. 

Vezměte na výlet do Památníku města Protivína i děti, nudit se nebudou

Městské muzeum v Protivíně bylo slavnostně otevřeno v roce 1932. Památník města Protivína, který je pobočkou Prácheňského muzea v Písku, najdete v prvním patře bývalé obecné školy na protivínském náměstí. Objevíte zde novodobé, interaktivní expozice věnované historii a etnografii, díky nimž poznáte oblast dolního toku Blanice. Tradiční historické expozice se mezi lety 2000 až 2008 rozrostly o specializovanou expozici, která bude určitě bavit i děti. Má totiž název Exotická příroda a vytvořil ji známý jihočeský cestovatel a přírodovědec RNDr. Karel Pecl.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Expozice v Památníku města Protivína. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku
Expozice v Památníku města Protivína. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku

Památník města Protivína krok za krokem

  • V historické části muzea poznáte pravěké a raně středověké osídlení na dolní Blanici a seznámíte se s dějinami města Protivína jako centra celého regionu. Nechybí části věnované významným fenoménům regionu – pivovarnictví, železnici, působení rodu Schwarzenbergů a dalším významným osobnostem, ale i každodennímu životu na přelomu 19. a 20. století. Expozice se umístily na 3. místě v soutěži Gloria Musealis 2013.
  • V expozici Exotická příroda nahlédnete do světa hmyzu, projdete se pralesem, savanou, pouští či se dokonce ocitne v mořské hlubině. V diorámatech vždy najdete typické obyvatele pro jednotlivá prostředí.

Vyrazte na výlet do Památníku města Protivína, je to malé sympatické muzeum, které navíc disponuje nově zrekonstruovaným výstavním sálem pro dočasné výstavy, které zpravidla kurátoři ladí tak, aby korespondovaly s regionem Protivínska, nebo zde mají prostor profesionální i amatérští fotografové přírody.

Památník města Protivína – expozice. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku
Památník města Protivína – expozice. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách městského muzea v Protivíně. Klikněte zde

Místo výletu

Kraj: Jihočeský
Okres: Písek
Město: Protivín

Kontakt

Památník města Protivína
Prácheňské muzeum v Písku
Masarykovo náměstí 19
398 11 Protivín

tel.: +420 382 251 471
e-mail: info@prachenskemuzeum.cz
www.prachenskemuzeum.cz

Tip na fajn výlet

Vydejte se do pravěku i za zlatem do Prácheňského muzea, které najdete v bývalém královském hradě v Písku, na památku si nechte otisknout pamětní razítko píseckého muzea třeba do svého cestovního deníku. Navštivte Památník Adolfa Heyduka a poznejte příběh básníka, jehož útěchou bylo psaní, nebo
Vodní elektrárnu královského města Písku, kde vás čeká muzeum plné výjimečných exponátů a také česká rarita, Girardova turbína unikátní konstrukce. Vydejte se s dětmi do rozmanitých tajuplných světů plných objevování a inspirace v originální expozici Sladovna Písek.