Trojice se procházela po zamrzlé hladině Orlíku. Tloušťka ledu ale není dostatečná

Lidé opět riskují na nedostatečně zamrzlé přehradě (zdroj Policie ČR)

PÍSEK – Jako hazard se životem by se dalo nazvat chování trojice osob, která se ve čtvrtek odpoledne pohybovala po zamrzlé hladině Orlické přehrady. I přes několik dní trvající mrazy není tloušťka ledu dostatečná. V minulých letech se již opakovaně stalo. že se bruslaři či chodci propadli do ledové vody. Některé případy bohužel končily i tragicky.

Policisté proto upozorňují veřejnost, aby nevstupovala na ledové plochy. „Tloušťka ledu není dostatečná pro bruslení ani chůzi. Zveřejňujeme varování, protože někteří si zřejmě nebezpečí dostatečně neuvědomují,“ zkonstatovala policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Kamila Čuřínová Ingrišová uvedla, že ve čtvrtek odpoledne zvíkovští policisté zahlédli u Žďákovského mostu trojici osob, která se na tenkém ledu pohybovala. Tentokrát jejich riskantní chování naštěstí nedopadlo záchrannou akcí. „V minulých letech jsme však opakovaně s kolegy z integrovaného záchranného systému vyjížděli k záchranným akcím, kdy se bruslaři či chodci propadli do ledové vody, některé případy bohužel končily i tragicky,“ řekla policejní mluvčí.

Mluvčí uvedla případ, kdy se do nebezpečí dostali i zasahující hasiči. „U zámku Orlík na Písecku se loni v únoru do přehrady propadli tři bruslaři. Do nebezpečí se dostali také zasahující hasiči, kteří se z vody Orlické přehrady dostali za pomoci vrtulníku. Dva z bruslařů odvezla zdravotnická záchranná služba podchlazené do nemocnice,“ popsala Kamila Čuřínová Ingrišová.