České Budějovice chtějí získat titul Historické město roku 2022

Budějovice chtějí získat titul Historické město roku 2022 (zdroj c-budejovice.cz)

ČESKÉ BUDĚJOVICE – České Budějovice vyhrály krajské kolo soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městské památkové rezervace a památkové zóny. Nyní bude tedy bojovat o titul Historické město roku 2022 v celostátním kole. V této souvislosti přicestovali do krajské metropole zástupci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, ministerstev kultury a pro místní rozvoj.

„O titul Historické město roku 2022 zabojujeme v celostátním kole,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Bouzek. Památkáři oceňují například zdařilou obnovu historických průčelí významných měšťanských domů, postupnou obnovu dominikánského kláštera, rekonstrukci radnice i Samsonovy kašny a Černé věže.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V této souvislosti přicestovali do krajské metropole v úterý 14. února 2023 zástupci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, ministerstev kultury a pro místní rozvoj. Přijala je primátorka Dagmar Škodová Parmová s náměstkyní Zuzanou Kudláčkovou.

Součástí setkání byla také přirozeně prohlídka centra. Návštěva tak mohla na vlastní oči vidět konkrétní obnovené památky a zhodnotit péči, kterou jim věnuje nejen město, ale i jejich vlastníci. Vítěz celostátního kola a držitel prestižního titulu bude vyhlášen v dubnu.