Klostermannova rozhledna: Kochejte se výhledy na šumavské hory

Klostermannova rozhledna u jihočeské obce Javorník. Autor: Marzper. Zdroj: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0
Klostermannova rozhledna u jihočeské obce Javorník. Autor: Marzper. Zdroj: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Milujete Šumavu a výhledy? Tak to musíte vyrazit na vrch Javorník, kde stojí Klostermannova rozhledna nabízející okouzlující podívanou na krásnou šumavskou přírodu. Víte o tom, že na vrchol Javorníku rád chodíval a z pohledu na své milované hory se těšil spisovatel Karel Klostermann?

Zahleďte se snivě do oblíbeného kraje Karla Klostermanna

Zavítejte při svých šumavských toulkách na vrch Javorník (1066 m n. m.), nejvyšší vrchol Javornické hornatiny a také oblíbené místo spisovatele Karla Klostermanna. Najdete jej nad stejnojmennou vesnicí v okrese Prachatice. Stojí zde Klostermannova rozhledna, její celková výška je necelých 40 m, a na vyhlídkovou plošinu ve výšce 32 m si vyšlápnete 201 schodů. Výstup stojí za to, protože vás čekají krásné výhledy do širokého okolí – na Šumavu, Pošumaví, Javornickou hornatinu a za dobré viditelnosti spatříte prý i Alpy. K orientaci v kruhovém výhledu vám pomohou mapy s popisky, které najdete nad vyhlídkovými okny.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Výhled z Klostermannovy rozhledny na vrchu Javorník. Autor: Marzper. Zdroj: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0
Výhled z Klostermannovy rozhledny na vrchu Javorník. Autor: Marzper. Zdroj: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Klostermannova rozhledna by potěšila Karla Klostermanna

Šumavskou přírodu a výhledy na ní měl velmi rád spisovatel Karel Klostermann. Jeho oblíbeným místem byl vrch Javorník, a to natolik, že si přál, aby na jeho vrcholu stála rozhledna. I když se podnikly kroky k její výstavbě, nedošlo k ní, neboť je zmařilo vyhlášení mobilizace. Jeho nápad však byl realizován až po spisovatelově smrti. Kamenná vyhlídková věž s novodobou betonovou nástavbou, jež nese spisovatelovo jméno, Klostermannova rozhledna, byla postavena až po jeho smrti, a to v roce 1938. Za okupace sloužila jako protiletadlová pozorovatelna. Po válce se stala oblíbenými turistickým cílem. Vyrazte na výlet na Klostermannovu rozhlednu, výhledy z ní rozhodně stojí za to!

Kudy na vrch Javorník?

Nejsnáze se ke Klostermannově rozhledně dostanete z Javorníku, místní části obce Vacov (GPS parkoviště: 49.1385553N, 13.6644456E), odkud vyrazíte pěšky po modré značce, tzv. Klostermannově cestě. Trasa v jednom směru je dlouhá 1,1 km. Asi v polovině cesty narazíte na kapli sv. Antonína Paduánského, novodobou rotundu postavenou v letech 1939 až 1940 s hezkými výhledy na Javorník a Vimpersko.

Klostermannova rozhledna na vrchu Javorník. Autor: JAn Dudík. Zdroj: Wikimedia Commons, volné dílo
Klostermannova rozhledna na vrchu Javorník. Autor: JAn Dudík. Zdroj: Wikimedia Commons, volné dílo

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném na vyhlídkovou věž na Javorníku najdete zde.

Místo výletu

Kraj: Jihočeský
Okres: Prachatice
Obec: Vacov

Kontakt

Obec Vacov
Vacov 35
384 86 Vacov

tel.: +420 388 431 180
e-mail: info@vacov.cz
www.vacov.cz

Tip na fajn výlet

Vydejte se na hrad Kašperk, neodmyslitelnou siluetu v podhůří šumavských lesů, a pak poznejte jedno z nejstudenějších a nejvlhčích míst u nás, Jezerní slať. Rozsáhlé vrchovištní rašeliniště najdete na Šumavě, v horském sedle mezi Kvildou a Horskou Kvildou.