Jak vyzrát na předraženou zeleninu. Rychlý salát ze syrového zelí trochu jinak

Foto: Rýdlová J.

Ceny zeleniny dosahují výšin, o kterých se nám ještě donedávna ani nesnilo. Za jednu okurku zaplatíme i přes 30 Kč a za kilo rajčat nebo papriky dokonce 150 Kč. Nejhorší na tom je, že chuť této zeleniny je poměrně nevalná a nad obsahem vitamínů se díky umělým podmínkám pěstování nevyplatí příliš přemýšlet. Jenže jak si opatřit alespoň nějaké vitamíny za přijatelnou cenu?

Zelenina nemusí být jen pro bohaté

Rada je prostá. Držte se naší tradiční zeleniny – mrkev, celer, hlávkové zelí (bílé, červené), červená řepa, cibule… Obsah vitamínů je i u ní samozřejmě díky skladování nižší než v době sklizně. Na druhou stranu právě tyto druhy většinou ještě stále chutnají tak, jak by chutnat měly. (Právě jsem si donesla z obchodu hlávku šťavnatého a krásně křupavého zelí.) Navíc cena je při srovnání s jinou zeleninou velmi rozumná. Problém většinou je, že právě tato zelenina nám příliš nechutná. Mnohdy proto, že si s její úpravou v kuchyni nevíme rady. Syrové zelí totiž, na rozdíl od rajčete, bude k chlebu na večeři přikusovat jen málokdo, tedy kromě vašeho křečka či králíka.

Jak tedy třeba právě na zelí? Zkuste náš recept na zelný salát. Je rychlý, salátu bude hodně, a navíc za velmi rozumnou cenu.

Zelný salát s rybou

Suroviny:

Bílé zelí (polovina malé hlávky)

Mrkev (2 až 3 kusy)

Červená cibule (1 kus) – není nutná

½ až celé malé balení kořeněných ryb nakládaných v oleji

Rybářské řezy v oleji 170g

Postup

Zelí nakrájíme na kratší úzké proužky. Můžete použít také ostrou škrabku na zeleninu (má břit s malými ostrými zoubky). Mrkev nastrouháme na střední velikost. Přidáme nadrobno nakrájenou červenou cibulku a nakonec vmícháme na malé kousky nakrájené nakládané ryby, a to včetně oleje a koření. Právě olej a koření dodá zelnému salátu tu správnou chuť. V obchodě se nejčastěji prodávají pod názvem rybí matjesy, rybářské řezy, rybí pepřenky atd. Množství jednotlivých ingrediencí je pouze orientační, upravte si je dle vlastní chuti. Salát je vhodný jako lehká večeře (pokud to nepřeženete s množstvím ryb a oleje) s kouskem čerstvého pečiva nebo chleba.

Dobrou chuť!