Viróza, kterou vyležíte, nebo raději pro antibiotika? Jak to zjistit doma bez lékaře

Foto: Rýdlová J.

Něco na vás leze. Lépe řečeno, už vlezlo a prozatím se nechce pustit. Vy váháte, jestli jít k doktorovi, nebo ještě chvíli zkoušet samoléčbu. Většinu léků na běžné virózy totiž stejně zakoupíte v lékárně, takže je zbytečné trávit hodiny čekáním v přeplněné čekárně, kde riskujete pořízení dalšího bacilu do své aktuální sbírky. Jenže jak poznat, jestli jste zralí na antibiotika? Ještě donedávna, jste to zpravidla bez lékaře poznali jen stěží. Nyní je ale situace jiná.

Antibiotika pro jistotu?

Dříve pacienti, kterým nebylo právě nejlépe, často žádali lékaře, aby jim pro jistotu předepsal antibiotika. Věděli totiž, že po nich přichází rychlá úleva. Lékaři tehdy antibiotika předepisovali v mnohem větší míře než dnes, například když si nebyli úplně jistí diagnózou. Časem se ovšem ukázalo, že jejich plošné předepisování vede k tzv. antibiotické rezistenci. V překladu do běžné mluvy to znamená, že škodlivé mikroorganismy si postupně budují proti antibiotikům odolnost. Stává se tak, že pacientovi nezaberou v případech, kdy by zabrat měla. A pak nastává velký problém.

Záleží na typu infekce

Někdy je lékaři jasné na první pohled, o co jde. Vysoké horečky, silná bolest v krku, zanícené mandle, zvětšené uzliny citlivé na pohmat a celková schvácenost nemocného hovoří pro bakteriální infekci a nutnost nasadit akutně antibiotika. Ne vždy je však situace úplně jednoznačná. V těchto případech se používá, mimo jiné, tzv. CRP vyšetření. Je velmi jednoduché – provádí se z kapky krve z prstu a výsledky se dozvíte do několika desítek minut. Pokud je hodnota CRP (bílkovina zvaná C-reaktivní protein) v krvi nízká, pak se pravděpodobně jedná o virovou nákazu, na kterou antibiotika neúčinkují. Antibiotika totiž účinkují na bakteriální, nikoli virovou infekci.

Hodnoty CRP

Orientačně platí, že u zdravého člověka by hodnota CRP měla být nižší než 8 mg/l. CRP vyšší než 100 mg/l poukazuje na závažnou infekci nebo zánět v těle. Hodnoty mezi 8 a 100 mg/l zpravidla znamenají relativně méně závažné infekce (ať už virové či bakteriální). Organismus, který je v dobré kondici, by si s nimi měl poradit sám bez antibiotik. Samozřejmě s pomocí klidového režimu a vhodné léčby. Pokud však příznaky neustupují, je vždy vhodné navštívit lékaře, který vyhodnotí zdravotní stav komplexně.

Otestujte se na zánět doma

CRP test vám dříve udělal pouze lékař. V současnosti jsou však na trhu samotesty, díky kterým sami orientačně zjistíte, jestli je nutné co nejrychleji uhánět k lékaři. CRP samotest lze zakoupit v lékárně přibližně za 300 Kč. K odběru stačí kapka krve a výsledek máte za několik minut k dispozici. K odběru krve je v sadě většinou k dispozici tzv. lancetové pero, které je určeno pro odběr kapilární krve bez bolestivého píchnutí.