Poznejte podzemí Lipna!

LIPNO NAD VLTAVOU – Už jste se byli podívat pod hladinou Lipenské nádrže? Prohlédnout si všechny ty turbíny a generátory unikátní vodní elektrárny Lipno I.? Pokud jste to nestihli v zimě, vyberte si některý ze sedmi letních víkendů.

Nejvýkonnější zdroj Vltavské kaskády jste si mohli prohlédnout už v zimě. Tehdy se dostalo na více než šest stovek lidí, ovšem počet vypsaných termínů zdaleka nestačil. Tak teď máte další možnost! Na prohlídku si vyčleňte přibližně hodinu a půl. Projdete se kobkou generátoru s rotorem o hmotnosti 240 tun i komorami kulových bezpečnostních uzávěrů. Víte, že jsou široké dva a půl metru? Jestli chcete mezi sebou diskutovat, řekněte si to včas. V nejnižším místě elektrárny se neuslyšíte. Při průchodu turbínou totiž vzniká hluk až 105 decibelů. Voda opouští elektrárnu 3,6 kilometru dlouhým tunelem. Až tam budete, otestujte si svou orientaci v prostoru. Poznáte, kterým směrem je Vyšší Brod a kterým Lipno II.?

Je tu však několik podmínek, které musíte splňovat. První je včasná registrace. Zájem je tak velký, že nedoporučujeme příliš otálet. Také vám musí být víc než patnáct let. Vzhledem k tomu, o jaké jde prostory, počítejte s tím, že budete chodit po schodech nahoru a dolů, někde se budete muset sehnout a znovu narovnat, také nesmíte mít obavy z výšek a uzavřených prostor. První šestičlenná skupina se vydá na cestu vodní elektrárnou Lipno I. 3. června.