Bývalé sanatorium Agramonte je tím pravým místem, pokud se chcete bát

Bývalé sanatorium Agramonte. Zdroj: www.flickr.com

V dnešní době láká bývalé luxusní sídlo a později sanatorium především zájemce o paranormální jevy.

Luxusní hotel

Španělsko se vzpamatovávalo z první světové války a lidé chtěli užívat života. Těm bohatším k tomu měla sloužit nová luxusní obytná zóna nedaleko Zaragozy, kde od roku 1920 rostl hotel, brzy vyhlášený široko daleko. Hotel stál na úpatí hory Moncayo a dveře se prý zde netrhly, ale jen dočasně. Vše překazila občanská válka ve Španělsku. Ozbrojení útočníci vzali hotel útokem a vyvraždili veškerý personál hotelu. Luxusní sídlo tak začalo získávat špatnou, strašidelnou pověst.

Sanatorium

Areál ale nebyl zcela rozbořen, horský vzduch prospíval hlavně těm, kteří měli problémy s dýcháním, a tak byl hotel přestavěn na konci druhé světové války na sanatorium pro tuberkulózní pacienty.

Léčebna tu vydržela opravdu dlouho, uzavřena byla až roku 1978, kdy již nebylo prakticky koho léčit, neboť tuberkulóza definitivně ustupovala.

Co si ale budeme povídat, zdejší podmínky byly sice dobré a personál dělal, co mohl, přesto zde lidé hojně umírali. Ti chudší příbuzní nebožtíků je rovnou nechali pochovat na hřbitově, který tu vznikl. Říká se, že duše zemřelých nenašly klidu a bloudí po zdejších osamělých chodbách. Dokonce mohou oslovit nic netušícího člověka, který sem zabloudil, či hledal dobrodružství, a vyděsit ho tak k smrti.

Tahák pro turisty

Po třiceti letech je současné sanatorium k nepoznání. Přesto se ocitá v nabídkách cestovních agentur, a to pro klienty, kteří hledají nějaký ten adrenalinový zážitek, či jsou přímo milovníci paranormálních jevů. Agramonte se prý dokonce stalo jedním z nejděsivějších míst Španělska.

Cedule nedaleko bývalého hlavního vchodu prý hlásá: „Objekt uzavřen. Nebezpečí smrti!“. Pokud se tím návštěvníci nenechají odradit, musí pak počítat s lecčím. Lidé, kteří neváhali sednout na jednu ze židliček, které tu zůstaly, prý byli překvapeni přízračnou bytostí, která si k nim přisedla a ptala se, jestli je opravdu nemocná. To jednoho vyděsí.

V bývalém společenském sále jsou u krbu namalované velké hlavy a s nimi také podivné nápisy, které tu zanechali nezvaní návštěvníci. Kamery jsou tu prý schopny zachytit stíny mrtvých, které se plouží po chodbách.

Na zemi v jedné z místností je namalován obří pentagram. Konají se tu totiž také satanistické schůzky a texty používané při obřadech zdobí i stěny některých pokojů. Pokud se chcete bát, Agramonte je to pravé místo.