Dobrovolníci na jihu Čech zachránili už 126 srnčat. Pomáhá jim technika

ilustrační foto (zdroj pixabay.com)

JIHOČESKÝ KRAJ – Díky výjimečnému úsilí jihočeských dobrovolníků se podařilo jen letos zachránit už 126 srnčat, která by jinak zemřela při střetu se zemědělskými stroji při senosečích. K lokalizaci mláďat při těchto záchranných operacích jim pomáhají moderní drony, které umožňují rychle srnče lokalizovat.

„První dron jsme pořídili v rámci veřejné sbírky loni a za loňskou sezónu senosečí jsme s ním lokalizovali 94 srnčat. Letos jsme si pořídili druhý dron a jen během prvního týdne jsme objevili a zachránili celkem 126 srnčat na území šesti různých honiteb. Jeden dron prolétá až 60 hektarů. Létá se brzy ráno, kdy jsou tepelné stopy srnčat nejlépe vidět,“ vysvětlil dobrovolník Václav Meškan.
Drony jsou vybaveny moderní termokamerou, která umožňuje vyhledávání srnčat z výšky 120 metrů. To zajišťuje precizní záběr a lokalizaci srnčat. Jakmile jsou nalezena, dobrovolníci je buď vynášejí do bezpečí nebo v případě větších srnčat z místa vyhánějí, aby nedošlo ke střetu se zemědělskými stroji.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Pokud přijdete na louku, kde vám hustá tráva sahá do pasu a vytáhnete odtud pár dnů staré srnče, které by za hodinu čekala jistá a velmi bolestná smrt, chcete rozhodně udělat vše pro záchranu dalších, nejlépe všech,“ sdělila Pavla Pivoňka Vaňková z Iniciativy Pivoňka, která je zároveň jihočeskou poslankyní za STAN. Zdůraznila, při záchranných operacích používají dobrovolníci rukavice, aby kontakt se zvěří by co možná nejmenší. Srna svoje mládě rychle najde a dál se o něj stará.

Hlavním cílem není jen záchrana, ale také motivovat myslivce, aby si sami pořídili drony a aktivně se takto zapojili do ochrany zvěře.„Jeden dron by dokázal pokrýt více honiteb a tím by bylo dosaženo větší efektivity při záchraně,“ dodala Pivoňka Vaňková s tím, že rozhodující je také včasnost oznámení zemědělců o senosečích.

Využití moderních dronů je velmi široké. „Nesoustředíme se pouze na záchranu srnčat. Drony můžeme využívat také k vyhánění zvěře z plodin, monitorování škod na zemědělských plodinách, sčítání zvěře a dalším účelům,“ uzavřel Meškan.