Novodobí „šmejdi“ opět útočí. Seniorka přišla dvakrát o peníze

ilustrační foto (zdroj Novinykraje.cz / foto Tomáš Branda)

PRACHATICE – Novodobí „šmejdi“ nepotřebují překročit práh vašeho bytu, úplně jim postačí, když je pustíte do vašeho účtu. Takovýto smutný příběh aktuálně řeší prachatičtí policisté. Seniorku již v loňském roce přišla podvodem o nemalé peníze. Nyní ji oslovil přes e-mail neznámý muž a nabídnul se, že jí její peníze pomůže získat zpět. Žena byla podvedena dvakrát.

Jak informovala policejní mluvčí Martina Joklová, prachatičtí policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu. „Osmdesátiletou seniorku oslovil přes e-mail neznámý muž, který jí nabídnul možnost obchodovat s kryptoměnou, načež mu důvěřivá žena poskytla své telefonní číslo,“ sdělila mluvčí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pachatel začal následně s poškozenou komunikovat přes mobilní aplikaci Whatsapp. „Poté, co mu seniorka sdělila, že v loňském roce přišla v souvislosti s internetovým podvodem o peníze, ihned se jí nabídl, že jí tyto peníze pomůže dohledat a získat zpět. Po nějaké době se jí ozval s tím, že ví, kde peníze jsou, ale aby je mohla získat zpět, musí nejdříve zaplatit určitou částku za jejich převod,“ popsala Joklová.

Poté už stačilo, aby seniorku přiměl k tomu, aby si do svého notebooku nainstalovala program, umožňující vzdálený přístup s legendou, aby jí transakce pomohl snadněji vyřídit. „Následně žena potvrdila bankovním klíčem celkem tři platby k převodu peněz z jejího účtu. Peníze, ve výši sto padesát tisíc korun, o které přišla v loňském roce, zpět ale nezískala a naopak přišla o dalších nejméně šedesát šest tisíc korun,“ doplnila policejní mluvčí.