Linecké těsto nemělo původně s cukrovím nic společného. Linecký koláč s tvarohem rychle a chutně

Foto: Rýdlová J. Tvarohový linecký koláč s třešněmi

Linecké těsto není pouze výsadou Vánoc. Můžete si je připravit kdykoli během roku, protože je výborným základem na křehké moučníky. Jeho příprava není složitá. Zvládnou ho i začátečníci. Nemusíte se totiž obávat toho, že by nevykynulo nebo se zakalilo. Navíc ho lze připravit do zásoby, takže v případě nenadálé návštěvy stačí jen doladit náplň a dát koláč do trouby.

Záhady lineckého těsta

Mohli bychom si myslet, že linecké těsto pochází z rakouského Lince a že právě těsto na linecké cukroví dalo základ lineckým koláčům. Skutečnost je však taková, že linecké cukroví v podobě dvou malých tvarů slepených marmeládou vzniklo patrně z více než 400 let starého receptu, který vypadal úplně jinak než dnes. Původně se totiž jednalo o koláč s mandlovou krustou plněný zavařeninou z rybízu a s mřížkovou krustou nahoře. Linecké cukroví vzniklo až z tohoto koláče, a to právě v Linci. Linecký koláč se někdy označuje také jako mřížkový.

Domácí linecký koláč s tvarohem a ovocem

Suroviny na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka + 1 balení vanilkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 žloutek z většího vejce
  • Špetka soli
  • Kůra z bio citrónu

Suroviny na náplň

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 50 g cukru (nebo více dle chuti)
  • ½ sáčku vanilkového pudinku
  • 1 bílek sníh
  • 1 vrchovatá lžíce hrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Mražené ovoce (borůvky, maliny, rybíz, třešně)

Postup

Z vedených surovin vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do potravinové folie a necháme v lednici nejlépe přes noc odpočívat. Výhodou tohoto těsta je, že si ho můžete připravit do zásoby. Lze ho totiž zamrazit, což vám příště ušetří čas na jeho přípravu.

Tvarohovou náplň připravíme z tvarohu z vaničky (nejlépe polotučného či plnotučného, případně ho mírně zředíme mlékem), do kterého v mícháme ½ sáčku vanilkového pudinku a lžíci hrubé mouky, do níž jsme rozmíchali lžičku prášku do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme pevně ušlehaný sníh.

Linecké těsto vyválíme na středně tenký plát, naneseme na něj tvarohovou náplň a do ní jemně vtlačíme mražené ovoce. Velmi dobře chutná např. lesní směs, která obsahuje maliny, borůvky a rybíz. Ovoce by nemělo být příliš, má pouze dochutit a jemně zabarvit tvarohovou náplň.

Nakonec pečeme, až tvaroh získá zlatavý nádech a těsto se odlepuje od krajů formy. Uvedená dávka vystačí na kulatou formu o průměru 23 cm, tj. na osm porcí.