
Myslíte si, že své alergie už dobře znáte. Jakmile rozkvetou stromy, slzí vám oči a kýcháte na celé kolo. Jenže pak najedou zjistíte, že se musíte vyhýbat nejen kvetoucím břízám a dalším stromům, ale také musíte dávat pozor na to, co máte na talíři. Po milovaném ananasu vás nepříjemně svědí jazyk a patro a ani tolik doporučované jablko vás nenechává úplně v klidu. A když si na Vánoce dáte své oblíbené vanilkové rohlíčky s ořechy, odměnou se dostaví škrábání v krku. Tušíte, že ve vašem těle něco nefunguje tak, jak by mělo, ale nevíte co. Patrně vás ani nenapadne dávat alergie na pyly do souvislosti s jídlem. A nejste sami.
Co je zkřížená alergie a koho postihuje
Mnozí lidé trpící pylovou alergií zjišťují, že jejich potíže nekončí jen ve chvíli, kdy se dostanou do dosahu určitých kvetoucích stromů či trav, ale přetrvávají i nadále, zejména po konzumaci určitých potravin. Na vině bývá tzv. křížená alergie, která často zasáhne i tam, kde bychom ji vůbec nečekali. Jedná se o složitý jev, kdy člověk alergický na určitý alergen reaguje přecitlivěle i na jiný (zdánlivě naprosto rozdílný). Ve skutečnosti však tyto alergeny mívají chemickou příbuznost. Odborně hovoříme o pan-alergenech.
V praxi to znamená, že se imunitní systém „splete“, a místo neškodného jablka nebo oříšku vyhlásí poplach podobně, jako byste přišli do kontaktu s pylovým zrnem, na které jste přecitlivělí. Naneštěstí pro alergiky se jedná o poměrně častý jev. Postihuje totiž 10–50 % alergiků, a to v závislosti na typu alergie.
S jakými potravinami souvisí pylové alergie
Pro praktický příklad nemusíme chodit daleko. K velmi častým zkříženým alergiím mezi pyly a potravinami patří například:
- Bříza → malvice (jablko, hruška, peckovice (broskev, nektarinka, švestka…), kiwi, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, brambory), ořechy (lískový, vlašský, arašíd).
- Fíkus → fíky, kiwi, ananas, banán, avokádo a jiné.
- Olše → líska, vlašské ořechy, mandle, méně často i celer.
- Ambrózie → vodní, medový a ananasový meloun, banán, heřmánkový čaj.
Pokud jste tedy alergičtí na pyly břízy, může se stát, že vám také budou vadit zdánlivě nesouvisející potraviny jako jablka, nektarinky, lískové ořechy nebo celer. Tento syndrom se často nazývá také syndrom jablko-celer-lískový ořech.
Zkřížené alergie existují i mezi potravinami
Zkřížené alergie však mohou vznikat nejen mezi pyly a potravinami, ale také v dalších rozmanitých kombinacích, např. mezi potravinami, kdy alergie na jednu potravinu může souviset i s alergií na jinou potravinu, např.
- Kravské mléko → kozí mléko, ovčí mléko (až 95% pravděpodobnost).
- Lískové oříšky → vlašské ořechy, mandle, kešu (až 40% pravděpodobnost).
- Sezam → mák, hořčice, slunečnice, řepka olejka (20–50% pravděpodobnost).
Zkřížené alergie mezi živočichy a potravinami
Roztoči → korýši (krevety, krabi, humři), měkkýši (mušle, ústřice), případně smetana a mléčné výrobky (10% pravděpodobnost).
Zkřížené alergie mezi materiálem a potravinami
- Latex → kiwi, banán, avokádo, jedlé kaštany, meloun, fíky, mango, papája (35% pravděpodobnost). Odborně se jedná o tzv. latex fruit syndrome.
- Peří → slepičí a křepelčí vejce, kuřecí a krůtí maso (10% pravděpodobnost).
Časté jsou projevy v ústech
U uvedených typů zkřížených alergií bývá častým projevem tzv. orální (tj. v ústech) alergický syndrom (OAS), kdy se objevují příznaky jako svědění a/nebo otoky v ústech, na jazyku a rtech. Příznaky se však mohou projevit i jinak, např. vyrážkou, kašlem či dušností nebo bolestmi břicha.
Alergie se mohou průběžně vyvíjet
Alergie se mohou měnit s věkem. Není výjimkou, že v průběhu života člověku přibydou alergické potíže, kterými dříve netrpěl. Svou roli zde hraje celkový zdravotní stav a stav imunitního systému, životní prostředí, dlouhodobá koncentrace problematických alergenů v prostředí atd.