
Zapékaná cuketa se stala v naší kuchyni téměř klasikou. Místo ní však můžeme použít také lilek, a to s vynikajícím výsledkem. I když lilek ještě nezahájil svou sezónu, již nyní se s ním setkáme v obchodech. Často bývá v akci, takže za výhodnou cenu pořídíme lahodný a zdravý oběd pro celou rodinu.
Jak má lilek v obchodě správně vypadat
Lilek, neboli baklažán, je v nejlepší kondici pro použití v kuchyni, když je lesklý a sytě fialový až černý (dle odrůdy). Pokud začíná blednout nebo žloutnout, není to již dobré znamení. Na dotek má být pevný a mírně pružný. Rozhodně by v něm neměly zůstávat otisky našich prstů. Slupka by měla být hladká a lesklá. Pokud je matná a začíná vadnout nebo se krabatit, má lilek svůj zenit za sebou.
Proč právě lilek
Lilek je výživově bohatá zelenina s mnoha přínosy pro zdraví. Jeho fialová barva je známkou přítomnosti silných antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před záněty a poškozením buněk volnými radikály. Lilek není bohatý na kalorie. Zároveň je dobrým zdrojem vlákniny, což může pomoci snížit hladinu cholesterolu a podpořit zdraví srdce.
Důležité upozornění
Lilek by se neměl konzumovat syrový, protože obsahuje solanin, který může být ve vyšších koncentracích toxický. Tepelná úprava solanin ničí.
Zapečený lilek plněný nivou
Jedná se o rychlý recept, díky němuž připravíte lehce stravitelný pokrm.
Suroviny
- 2 střední lilky
- 100 g sýru typu Niva
- 100 g sýru typu Lučina
- Několik lžic zakysané smetany
- 50 g šunky
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
- nasekané čerstvé bylinky – petržel, pažitka, tymián (není nutné)

Postup
Lilek omyjeme a podélně rozpůlíme. Lžičkou vydlabeme měkkou vnitřní část tak, aby vznikla „vanička“ s okrajem cca 1 cm. Vnitřek lilku můžeme jemně vymazat oblíbeným zapékacím kořením.
Jemně nastrouhanou (případně lžičkou rozdrcenou) Nivu dáme do misky a smícháme se smetanovým sýrem a několika lžícemi zakysané smetany, která dodá krémovou konzistenci. Dále přidáme na kousky nakrájenou šunku, vydlabanou dužninu lilku nakrájenou na malé kousky nebo nastrouhanou najemno a náplň dochutíme. Je-li příliš řídká, můžeme zahustit trochou jemných ovesných vloček. (V malém množství se v pokrmu naprosto ztratí.)
Rozkrojené lilky naplníme, položíme na pekáček vyložený pečicím papírem a dáme zapéct. Do pekáčku můžeme také nakrájet na středně hrubé plátky syrové brambory, které jemně osolíme a posypeme drceným kmínem. Tak si ušetříme nádobí i práci, a hlavní chod i přílohu připravíme najednou. Zapékáme na 180 °C přibližně 35 až 45 minut.
Přejeme dobrou chuť.