VIDEO: Policie kontroluje zabezpečení chat na koních. Zvládnou i 20 kilometrů v terénu

foto: Policie JMK

BRNO, ZNOJMO – Policisté na jižní Moravě se zaměřují na kontroly zazimovaných rekreačních chat. Vzhledem k mnohdy špatně přístupnému terénu do akcí zapojují i služební koně, kteří se dostanou do odlehlých míst, kam auta neprojedou. Během kontrol nachodí koně 15 až 20 kilometrů denně a působí na celé jižní Moravě.

Koně nejsou jedinými pomocníky policistů při pohybu v chatových oblastech. Například na Vranovské přehradě policisté ke kontrolám rekreačních objektů využili i služební člun, aby se dostali k chatám, které jsou po souši těžko dostupné. Policisté během kontrol třeba zjistili, že jedna z chat byla odemčená, a vyrozuměli proto jejího majitele. Ten zapomněl zamknout, když před dvěma týdny odjížděl. Případní nezvaní návštěvníci by tak měli snadný přístup k cennostem uvnitř. „Právě cenné věci či drahou elektroniku doporučujeme během delší nepřítomnosti v rekreačních objektech nenechávat,“ varovala policejní mluvčí Petra Ledabylová. V zimních měsících majitelé chaty navštěvují jen zřídka, zabezpečení objektu je tak zásadní prevencí proti krádeži vloupáním. Vhodné je zvážit elektronickou ochranu objektu, zabezpečit dveře, okna i verandy. „Venku nenechávejte nářadí, které by mohlo zlodějům posloužit k násilnému vstupu do chaty jako např. sekera, žebřík. Pokud zjistíte, že nezvaný host už váš objekt navštívil, nevstupujte dovnitř, nic neuklízejte a hned volejte policii,“ doplnila Ledabylová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Doposud řešili policisté na jižní Moravě 2757 případů krádeží vloupáním, z toho 184 byly případy vloupání do rekreačních objektů (nejvíce na teritoriu Městského ředitelství policie Brno – 90). Při pobytu v chatě si všímejte pohybu neznámých osob nebo vozidel, i případné svědectví může mít pro policii důležité při odhalování pachatelů krádeží vloupáním.