Brno bude příští rok hospodařit s 19,5 miliardami korun

Ilustrační foto

BRNO – Radní projednávali rozpočet na příští rok. Podle jejich návrhu by mělo Brno v roce 2023 hospodařit s 19,5 miliardami korun, což je o půl miliardy více než letos.

Rozpočet byl připravován v mimořádně nejisté době, která je ovlivněna ruskou agresí na Ukrajině, důsledky pandemie covid-19 a rostoucími cenami komodit a energií. Vysoká míra inflace sice znamená pro Brno vyšší daňové příjmy, ale současně vytváří tlak na výdajovou stranu rozpočtu, zejména na výdaje na energie, platy a finanční prostředky pro městské části,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V rozpočtu bude vyčleněna rezerva ve výši 700 milionů korun, na investice poputuje 2,3 miliardy. Téměř 30 procent výdajů tvoří ty kapitálové, zejména Velké městské okruhy Tomkovo náměstí/Rokytova a Žabovřeská, rekonstrukce Mendlova náměstí, prodloužení tramvajové tratě Lesná, předprostor Kounicova–Šumavská, modernizace železničního uzlu, dokončení bazénu na stadionu za Lužánkami, Janáčkovo kulturní centrum a Arnoldova vila, rekonstrukce vodojemů na Žlutém kopci a výstavba nové školky v ulici Nad Dědinou.

Brno se také chystá poskytnout 78 milionů na dostavbu kanalizace, 834 milionů na rekonstrukci vodohospodářské infrastruktury a 260 milionů na výstavbu a rekonstrukce bytů a domů s pečovatelskou službou.