V Kunštátu slavnostně otevřeli lesní saunu. Lidé si ji sami postavili

Foto: Lesní spolek Kunštát

BLANSKO – Ve středu v pět hodin večer v Kunštátu slavnostně otevřeli komunitní lesní saunu v areálu Jelínkovy chaty vzdáleném několik minut chůze z centra obce.

Kunštátská komunitní lesní sauna ve středu večer poprvé roztopila saunová kamna. Mobilní saunu zprovoznili saunoví nadšenci ze spolku Na Slunci za pomoci Nadace Via a firmy Hornbach, ale hlavně díky stovkám odpracovaných hodin. V rámci sbírky se podařilo vybrat  51.269 korun. Nadace Via částku rozšířila o dalších 50 tisíc korun. „Saunování je známé pro své relaxační a zdravotní účinky. Sauna je však také místem setkávacím, kde spolu v intimitě mluvíte a potíte se, pak vystavíte svá těla chladu. Mnoha kulturami ozkoušená očista, která posiluje jak tělo, tak ducha. Tak pokud jste sauně už propadli nebo se do ní chystáte teprve poprvé, budete mít v Kunštátě příležitost saunovat se v lese. Budete si dávat saunu v zeleni, dívat se na nebe, během chlazení dýchat čerstvý vzduch a poslouchat zvuky lesa,“ popsal spolek Na Slunci v projektu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jak uvedl spolek Na Slunci, jednoduchá mobilní sauna sudového typu se sprchou a ochlazovací kádí na dřevěném pódiu je startovním řešením pro tvorbu saunovacího zázemí a saunové kultury v Kunštátě. „Vnímali jsme potřebu iniciovat a realizovat celkovou proměnu areálu Jelínkovy chaty, která bude prospěšná městu i jeho občanům. A to v duchu s naším posláním podporovat zdravý tělesný i duševní rozvoj dětí, mládeže i dospělých, utužovat vztah k přírodě, vytvářet harmonii v mezilidských vztazích a podporovat přátelství a pocit sounáležitosti napříč generacemi. Jsem ráda, že při výběru nápadu padla volba na realizaci sauny. Rádi bychom škálu našich spolkových aktivit rozšířili i o nějakou nabídku pro dospělé,” vysvětlila jedna ze zakladatelek spolku Ina Lišková.