VIDEO: Mladík z Brna obchodoval na Darknetu s drogami. Přišel si na nejméně 700 tisíc

foto: Generální ředitelství cel

BRNO – Brněnští celníci z protidrogového oddělení odhalili v Brně devatenáctiletého mladíka, který nezákonně obchodoval s psychotropními látkami extází a Ketaminem.

Na konci listopadu našli celníci při domovních prohlídkách 4,3 kilogramů extáze v tekuté formě a zajistili bohatý důkazní materiál. V průběhu prověřování je zdokumentován obchod s nejméně 17 kilogramy syntetických drog. Jak popsala mluvčí Martina Kaňková ze Sekce pátrání Generálního ředitelství cel, na jaře začal mladý muž experimentovat s Darknetem a spojil se s obchodníky drog. K transportu drog využíval přepravní společnosti. Drogy nakupoval v Nizozemí a pak je posílal s finančním profitem na Nový Zéland a do USA. Zásilky jezdil z konspiračních důvodů zasílat i mimo svůj region, často na Slovensko, do Rakouska nebo do Polska. Jedna ze zajištěných zásilek na Nový Zéland obsahovala 5 litrů extáze neobvykle v tekuté formě. Tam se prodejní cena půl kila pohybuje v rozmezí 50 až 175 tisíc dolarů. Peníze přijímal prostřednictvím kryptoměn. Za svoji krátkou činnost si přišel nejméně na 700 tisíc korun, za které si pořídil sportovní automobil a exotické dovolené. Během domovní prohlídky zajistili celníci velké množství mobilních telefonů a sim karet, které muž pravidelně měnil. „Kriminalisté z Národní protidrogové centrály zahájili trestní stíhání. Obviněný je ve vazbě a hrozí mu trest odnětí svobody až na 12 let,“ doplnila Kaňková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.