Dětské ARO zdobí kreslené portréty vrchních sester

Zdroj: FN Brno

BRNO – Ke příležitosti 65. výročí vzniku ústavního anesteziologa a 55. výročí vzniku prvního nelůžkového anesteziologického oddělení v Dětské nemocnici byly vytvořeny kreslené portréty. Galerii přednostů a primářů tak doplní obrazy vrchních sester.

Na Klinice anesteziologie a resuscitace působily čtyři velké osobnosti, čtyři vrchní sestry, které se dočkaly svých portrétů. Ty vytvořila umělkyně Alžběta Čechová a skví se na místě, které spojuje řídící úsek s lůžkovou částí oddělení. První z vrchních sester, která se usmívá z obrazu, je Jana Heinzová. Sloužila devatenáct let a položila základy anesteziologické péče v Dětské nemocnici. Další vybranou je Marie Vašková, ve své době zastupovala Janu Marešovou, která odešla na dva roky na mateřskou dovolenou. Třetí ze sester je právě Jana Marešová, později Šífová, pod jejímž vedením bylo oddělení vlajkovou lodí Dětské nemocnice a pro mnohé zařízení velkým vzorem. A nakonec Eliška Filipů, která navázala na to, co vybudovaly její kolegyně a dokázala stmelit kolektiv.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Silný tým sester se skrývá za každou z nich. Jsou to ty sestry, které mají svou práci rády, dělají ji svědomitě a jsou empatické. Jsem ráda, že jsem mohla na tak kvalitní práci se svým týmem navázat. Patří obrovský dík tomu, co vrchní sestry vybudovaly,“ dodala nynější vrchní sestra Markéta Říhová, která doufá, že dokáže v nastavení pokračovat.