Vzhůru na rozhlednu Súsedská, svým tvarem triquetry vám vyrazí dech

Rozhledna Súsedská. Foto: Marek Svoboda. Zdroj: Obec Hýsly
Rozhledna Súsedská. Foto: Marek Svoboda. Zdroj: Obec Hýsly

Milovníci výhledů, hurá na rozhlednu Súsedská! Rozhledna Súsedská je nová, moderní a nadčasová vyhlídková věž inspirovaná mytologickým symbolem triquetra, coby spojenectvím tří vesnic. Přijďte se rozhlédnout do krajiny Podchřibí v oblasti Kyjovského Slovácka a poznat příběh, který sepsali obyvatelé tří obcí. 

Proč má rozhledna Súsedská tvar trojúhelníku?

Rozhledna Súsedská symbolizuje spojení tří obcí. Však také, jakožto symbol spojení obyvatel, vznikla ze vzájemných jednání tří sousedících obcí: Hýsly – Ježov – Žádovice. Tyto obce leží na patě „společného“ kopce s výškovou kótou 310 m. A právě v těsné blízkosti tohoto vrcholu stojí rozhledna. Název „Súsedská“ odpovídá místnímu slováckému nářečí, kterým obyvatelé běžně mluví. Najdete ho vytesaný do základního kamene položeného v roce 2019 na nejvyšším bodě kopce. Inspirací autorovi pro návrh řešení rozhledny se stal symbol „TRIQUETRA“, z latinského „tri“ – tři a „quetrus“ – roh, původně prostého významu trojúhelník. Obecně pak znamená neoddělitelné spojení tří prvků.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Pohled z výšky na trojúhelníkový tvar rozhledny Súsedská. Foto: Marek Svoboda. Zdroj: Obec Hýsly
Pohled z výšky na trojúhelníkový tvar rozhledny Súsedská. Foto: Marek Svoboda. Zdroj: Obec Hýsly

Kochejte se krajinou Podchřibí ze Súsedské

Za výhledy musíte vyšlápnout 99 schodů. Odměna vás však nemine, neboť vás čeká fantastický rozhled nejen na krajinu Podchřibí, ale také na pohoří Chřiby, Buchlovské hory, hrad Buchlov, Ždánický les, Pálavu a, bude-li ideální počasí, můžete dohlédnout i do Rakouska a na Slovensko.

Rozhledna Súsedská není jen tak křehká kráska

Tubus Súsedské rozhledny, který má tvar trojúhelníku, je z pohledového monolitického železobetonu. Tím zajišťuje rozhledně vysokou trvanlivost a nadčasový design. Kolem celé rozhledny se vine zábradlí z povětrnostně odolné oceli. Rozhledna Súsedská je vysoká 21 metrů a vyhlídková plošina je ve výšce 16 metrů. Slavnostně byla otevřena v prosinci 2021.

Rozhledna Súsedská. Foto: Marek Svoboda. Zdroj: Obec Hýsly
Rozhledna Súsedská. Foto: Marek Svoboda. Zdroj: Obec Hýsly

Spojte výlet na rozhlednu Súsedská s cestou Podchřibím

Autem se k rozhledně nedostanete. Vyrazte na „Cestu krajinou mikroregionu Podchřibí”, která je páteřní trasou a provede vás krásnou krajinou všech členských obcí Svazku obcí mikroregionu Podchřibí. Začátek či konec, podle směru ze kterého se vydáte, najdete v Kelčanech u dřevěného kříže u lesa Chrast, a na druhé straně, v části Jasénky ve Vřesovicích. Nebo se můžete na toulky vydat z kterékoliv obce mikroregionu. Povedou vás dubové označníky s kovovým štítkem, nazvané Cesta Podchřibím, a mapkou.

Turistické informace

Rozhledna Súsedská je otevřená celoročně a vstup je pro všechny zdarma.

Zimní pohled na rozhlednu Súsedská. Foto: Marek Svoboda. Zdroj: Obec Hýsly
Zimní pohled na rozhlednu Súsedská. Foto: Marek Svoboda. Zdroj: Obec Hýsly

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Hodonín
Obec: Hýsly, Ježov, Žádovice

Kontakt

Rozhledna Súsedská
Svazek obcí mikroregionu Podchřibí
Skalka 69
696 48 Ježov

www: susedska.cz

Tip na fajn výlet

Splňte si svůj sen, být na chvíli princem či princeznou a procházet se v historickém kostýmu zámeckou zahradou. Vaše přání vám splní na zámku v Miloticích. Kromě vycházky parkem nabízí zámek Milotice, nazývaný perlou jihovýchodní Moravy, také nahlédnutí do životního stylu a zvyklostí posledních majitelů rodu Seilern-Aspang.
Pokud jste milovníci rozhleden a vycházek do přírody, podnikněte toulku skrz Chřiby od dvou sedmiček k mamutímu stromu. Krásu krajiny můžete obdivovat z netradiční stavby turistické rozhledny Salaš. Pak se vydejte za sekvojovcem obrovským. Zub času i nelehký osud tohoto exotického stromu se sice podepsaly na jeho vzhledu, ale i tak stojí rozhodně za vidění.