Strážníci dohlédnou v Brně na hladký průběh voleb

Ilustrační foto

BRNO – Volební dny prezidenta se nezadržitelně blíží a hlídky městské policie jsou připraveny být nápomocny voličům, dohlížet na veřejný pořádek a eliminovat případné komplikace. Do terénu tak vyrazí dvě stovky strážníků.

Ti se budou zdržovat v blízkosti šedesátky volebních místností. Jako první se spojí s předsedy volebních komisí, předají jim kontakty na místní služebnu a zůstanou s nimi v pravidelném spojení. „Strážníci především předcházejí potížím. Několikrát denně kontrolují okolí škol, školek a dalších objektů a starají se o dodržování veřejného pořádku. Všímají si také toho, jestli někdo neporušuje pravidla stanovená zákonem o volbách,“ popisuje Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Že jejich přítomnost není zbytečná, potvrzují mnohé případy z minulých let, kdy asistovali voličům, které postihly zdravotní komplikace. Situace se ale staly i úsměvné. Před dvěma lety zaměstnanec žabovřeské radnice při volbách omylem zakódoval v objektu volební komisi. O pět let dříve narušil poklidný volební den holub, kterého se pokoušel vyhnat školník, při sobě měl ale jen smeták. Na pomoc dorazila odchytová služba. Při sněmovních volbách to zase přehnal jeden z členů komise, který si čím dal častěji odskakoval a vracel se v podroušeném stavu. Předsedkyně ho tehdy vykázala.