Šalinkartu vlastní na sto padesát tisíc Brňanů, podnik chce, aby ji měli všichni

Zdroj: DPMB

BRNO – Už je to rok, co cestující nemohou koupit na pokladnách papírovou předplatní jízdenku, ale je jim vydána pouze elektronicky. Tu používá přes 70 % Brňanů a dopravní podnik do budoucna bude usilovat o to, aby to bylo 100 %.

V roce 2017 jezdilo na elektronickou šalinkartu 40 tisíc cestujících, loni se počet zvedl na 150 tisíc. Dopravní podnik díky novému systému ušetřil miliony korun, ať už za aktualizaci systému na vydávání papírových jízdenek, tak za zrušení prodejen, předprodejních míst a snížení počtu zaměstnanců. Přechod na elektronické šalinkarty se v loňském roce týkal téměř 40 tisíc cestujících. Přibližně 30 % z nich potřebovalo pomoc při jejich zřizovaní od pracovníků dopravního podniku. „Nejčastěji se jednalo o kompletní založení uživatelského účtu, jeho ověření a nákup konkrétní jízdenky,“ popsal vedoucí tarifního odboru Vít Prýgl.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Šalinkarta je výhodná i tím, že na ni lze získat dotaci 1 425 korun. Díky tomu denní jízdné vychází na devět korun. Cílem dopravního podniku je, aby každý Brňan vlastnil elektronickou šalinkartu. Na oplátku může využít bonusový program, na kterém se momentálně pracuje.