V brněnské nemocnici začnou podávat nové léky pro astmatiky

Foto: FNB

BRNO – Astmatem trpí 10 % populace, jedná se tedy o běžné onemocnění. Bohužel je tu část pacientů, kterým léky neúčinkují a nemoc je tak pro ně prokletím. Právě těm se blýská na lepší časy díky novému typu léčebné látky.

„Astma je běžné onemocnění, se kterým se setkáváme každý den. Bohužel u části pacientů nezabírají klasické inhalační léky a je nutné pacienty léčit pomocí glukokortikoidů, nejčastěji podávaných ve formě tablet,“ přibližuje problematiku Milan Sova, přednosta Kliniky nemocí plicních a TBC. Jedná se o léky, které mají nežádoucí účinky jako zvýšenou chuť k jídlu, cukrovku nebo změnu vlastností kůže. Biologická léčba je k dispozici již mnoho let, ne všem pacientům ale sedí. Věda pokročila dopředu a vytvořila nový lék, který ovlivňuje thymický stromální lymfopoetin a je tak nadějí pro pacienty, jenž na běžnou léčbu nereagují.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.