Co dělat, když zapomenete heslo k WiFi síti

Foto: Rýdlová J.

Měsíce jste bez problémů připojení ke své Wifi, takže její heslo neřešíte. Popravdě si už ani nepamatujete, kde skončil papír, na který jste si ho kdysi napsali. Najednou vám tu domácí pohodu naruší někdo naprosto primitivním požadavkem Řekneš mi heslo k wifině? Může to být návštěva, která si chce připojit svůj mobil, nebo jste si dopřáli  v rodině nové zařízení, jež se dožaduje WiFi připojení.

Mobil a sdílení WiFi

Mobilní telefony s operačním systémem Android počínaje verzí 10 zpravidla umožňují sdílet WiFi prostřednictvím QR kódu. Nejedná se o nic složitého, ale pokud jste tuto funkci ještě nikdy nepoužívali, můžete trochu tápat.

V základní nabídce zvolíte Nastavení a vyhledáte podnabídku WiFi. Zobrazí se vám seznam dostupných sítí včetně té, ke které jste připojeni. U vaší sítě najdete volbu Klepněte pro sdílení hesla. Jakmile takto učiníte, zobrazí se vám QR kód, který pro sdílení WiFi stačí již jen naskenovat a cizí mobil se připojí.

Jak získat konkrétní heslo

Toto laický uživatel ještě většinou zvládne sám, avšak zde již skončí. Nabídku Zobrazit heslo, hledá totiž marně. Jednou z možností, jak se k heslu samotnému přece jen dopracovat, a to poměrně jednoduše, je tato:

Jakmile se vám zobrazí QR kód, pořídíte si snímek displeje mobilu. Teď už zbývá jen QR kód dekódovat. Můžete si za tímto účelem stáhnout aplikaci nabízející čtení QR kódů, nebo nic nestahovat a najít nějakou aplikaci online.  Zdaleka nejjednodušší způsob však je použít funkci Google Lens (v některých mobilech je už přímo implementovaná, takže ji nemusíte instalovat). Zobrazíte si fotku s QR kódem a ťuknete na displej, aby se vám ukázala místní nabídka. Z ní vyberete ikonu pro odeslání do potřebné aplikace (obdélníček se šipkou) a následně zvolíte aplikaci Google Lens, která váš QR kód načte a rozluští. Dozvíte se zde nejen název své sítě, ale také její heslo.

Počítač a notebook

Zjistit heslo WiFi sítě,  lze také z počítače nebo notebooku, prostřednictvím kterého jste připojeni. V některých případech je tato funkce docela dobře ukryta, např. u Windows 10. Návod najdete v našem budoucím článku Poradny.