Baťův kanál a přístav ve Veselí čeká rozsáhlá proměna

Vizualizace lodního zdvihadla: ŘVC ČR

HODONÍN – Ředitelství vodních cest představilo minulý týden ve Veselí nad Moravou aktuální a budoucí záměry s Baťovým kanálem a veselským přístavem.

Baťův kanál v okolí Veselí nad Moravou čeká rozsáhlá proměna Už od loňského září probíhá ve veselském přístavu stavba nové provozní budovy, jejíž uvedení do provozu je v plánu na zahájení letošní sezóny. Budova bude fungovat nejen jako zázemí pro správce přístavu, ale rovněž jako informační centrum pro návštěvníky Baťova kanálu a zázemí pro půjčovny plavidel. Celkové náklady se vyšplhají k 9,4 miliónům korun. Do budoucna plánuje Ředitelství vodních cest v rámci Jihomoravského kraje také rozvoj přístavní infrastruktury ve Veselí nad Moravou a v Zarazicích. „Vznikne zde plavební okruh o délce kolem 9 km, nové lodní zdvihadlo – v České republice unikátní technické řešení – krátký plavební kanál a v rámci přístavu dojde k rozšíření o 46 stání, celkově na 81 stání. Takovým počinem se stane veselský přístav největším rekreačním přístavem v celé České republice. Zároveň se městská část Zarazice dočká nového přístaviště. ŘVC ČR si investicemi slibuje zvýšení návštěvnosti Baťova kanálu na území Jihomoravského kraje s maximálním přínosem ve městě Veselí nad Moravou a vytvoření nové vodní cesty, která odlehčí nejvíce vytíženému místu,“ informovala veselská tisková mluvčí Simona Dufková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zahájení realizace I. etapy rozšíření přístavu Veselí nad Moravou je v plánu na září roku 2024 s uvedením do provozu začátkem plavební sezóny v květnu 2025. Následuje zahájení prací na II. etapě s plánovaným dokončením v květnu roku 2026. Unikátní lodní zdvihadlo začne ŘVC ČR realizovat společně s II. etapou rozšíření přístavu. Jeho dokončení je v plánu na květen roku 2027, ve kterém dojde souběžně k otevření nového přístaviště v Zarazicích.

Vizualizace ŘVC ČR: Přístaviště Zarazice