Jak na stěhování Brno – Praha

Stěhování bytu, domu nebo kanceláře mimo město nemusí být o nic složitější než přesouvání v rámci pouze několika kilometrů. Stačí jen vědět, jak na to. Potřeba je dodržet několik základních pravidel a celé stěhování proběhne bez většího stresu. Podívejte se na několik tipů, které vám stěhování usnadní.

Prověřte si cenu stěhování předem

Stěhování z Prahy do Brna nebo z Brna do Prahy zahrnuje krom dobrého plánování, především vyšší náklady na autodopravu a mýtné. Zjistěte si proto u stěhovací firmy dopředu odhadovanou cenu celého stěhování Brno – Praha. Jako vzor vám pomůže cena stěhování bytu 2+1 z Prahy do Brna. Vše záleží hlavně rozsahu a náročnosti při přípravě nábytku a balení věcí do krabic. Příprava i s balením a naložením veškerých předmětů je zvládnutelná za 4 hodiny. Další 2,5 hodiny je potřeba kalkulovat na samotnou cestu do Brna. Vykládka zabere přibližně 2 hodiny. Za celkových 11 hodin stěhování obdržíte tedy kalkulaci na přibližně 18 000 Kč.

Pozor, vždy je potřeba v úvahu vzít reálné náklady. Zarazit by vás tak měly až podezřelé levně vyhlížející nabídky typu levné stěhování Brno – Praha, nejlevnější stěhování z Prahy do Brna apod. Většinou se bude jednat o nepoctivé firmy s nekvalitními službami, které vám nabídnou nízkou cenu po telefonu nebo e-mailu, ale na konci stěhování bytu se budou dožadovat několikanásobně vyšší ceny. V recenzích stěhování nejsou výjimkou u stěhování Brno – Praha ceny převyšující i 30 000 Kč!

Změna adresy po stěhování

Stěhování v rámci města je odlišné oproti stěhování mezi Brnem a Prahou. Před jeho započetím určitě nezapomeňte ohlásit změnu bydliště veškerým důležitým institucím. Pokud po stěhování zapomenete na některý z těchto subjektů, můžete se dostat do problémů, pokud psaní přijde na vaši původní adresu. Ať už tedy řešíte stěhování bytu nebo kanceláře, nejprve se raději vypravte na poštu a požádejte o změnu místa dodání poštovních zásilek již na novou adresu. Všechny zásilky tak budou automaticky zasílány právě sem a vy můžete klidně spát. Tuto službu však Česká pošta zpoplatňuje.

Na dlouhá stěhování vyberte ověřené firmy

Pokud stěhujete byt, dům nebo třeba kancelář, určitě se chcete spolehnout na vše, co jste si předem se stěhovací firmou dohodli. Dvojnásob to platí, pokud plánujete stěhování kanceláře mezi Brnem a Prahou. Zkrátka si v této situaci nemůžete dovolit, aby vaše věci dorazily na místo určení případně poškozené, aby byli pracovníci stěhování zvláště liknaví nebo se k vám coby zákazníkovi chovali nevhodně, případně aby vám byl přistaven stěhovací vůz v provedení neodpovídajícím potřebám dané situace či technickém stavu. Proto vždy volte prověřenou stěhovací firmu, u které je snadno dostupné velké množství referencí. Vybírejte si firmu, která nabídne pozitivní zkušenosti od předchozích spokojených zákazníků. Vyhnete se tak mnoha nepříjemnostem a komplikacím.

Nezapomeňte v Brně zajistit vhodné parkovací místo

V den stěhování je třeba v první řadě zajistit vhodné parkovací místo na stávajícím parkovišti. A pokud to je jen trochu možné, tak i na novém působišti. V případě Prahy může být poměrně komplikované zajistit vhodný prostor pro velký stěhovací vůz. Stěhovací firmy používají vozidla dlouhá zhruba 8 metrů, plánujte tedy zábor místa s dostatečným předstihem a zajistěte dostatek vhodného prostoru. V případě stěhování z Brna je situace o trochu lepší, v porovnání s Prahou máte větší šanci úspěšně zaparkovat. Krom stěhování z centra Brna, kde je zapotřebí vyřízení povolení k vjezdu do modré zóny, pravidla tohoto města nevyžadují žádné speciální povolení k parkování. Uvědomte si, že při stěhování jde doslova o každý metr a vzdálenost stěhovacího vozu od vchodu je jeden z klíčových faktorů, který určuje délku stěhování. A jak už víte, každý ceník stěhování na první pohled odhaluje, že podle času stěhování se vypočítává i konečná cena. Čím dále od vchodu stojí stěhovací vůz, tím logicky vyšší cena stěhování pravděpodobně bude. Myslete na to s předstihem a pokuste se dle situace místo zajistit. Vyhnete se tím řadě problémů jako je upozornění někým ze sousedství a následný příjezd městské policie, hádky s novými sousedy, parkování na konci ulice apod.

Nezapomeňte při stěhování na základní potřeby

Jakkoli se to může zdát jako úsměvné konstatování, stěhujete-li se z Brna do Prahy, strávíte mnoho času na cestě. Proč je nutné zdánlivě zcela logickou pravdu mít na paměti? Stěhování a vzdálenost více než 200 km jsou faktory, které jsou nejen fyzicky, ale také psychicky náročné. Proto nezapomeňte na stěhování v den D nachystat dostatečné množství vody a jídla, které budete mít stále při ruce. Vyplatí se také vytvořit si malou zásobu jídla na 1-2 dny po přestěhování, abyste měli prostor soustředit se na vybalování a zabydlování. Není nic horšího, než když dojedete z Brna do Prahy hladoví s následnou vidinou hledání a vybalování příboru a talíře. Je důležité si rovněž připomenout, že stejně jako pro vás, je stěhování náročné i pro stěhováky. Jsou sice zvyklí, ale jsou to přeci jen lidé. Proto neočekávejte výkony hodné filmových superhrdinů při 11hodinové směně a více než 400 km náročného cestování po D1.