Nepřipoutaný pasažér při havárii na dálnici vyletěl z vozu předním oknem

foto: Policie JMK

VYŠKOV – Policisté upozorňují touto nehodou na důležitost používání bezpečnostních pásů. Platnost Newtonova zákona o setrvačnosti si na vlastní kůži ověřil devětačtyřicetiletý cizinec, který o víkendu zažil na Vyškovsku děsivě vypadající havárii.

O víkendu vezl pětadvacetiletý řidič ve firemní škodovce devětačtyřicetiletého cizince. Jak popsala policejní mluvčí Petra Ledabylová, během jízdy po dálnici na Vyškovsku řidič zřejmě na chvilku usnul, vyjel mimo vozovku a čelně narazil do svodidel. Cizinec sedící na zadní sedačce nebyl připoután bezpečnostním pásem a při nárazu byl vymrštěn dopředu. Zlomil přední sedačku, prorazil čelní sklo a narazil do nárazem otevřené přední kapoty vozu. Jen shodou šťastných okolností pro něj náraz neměl fatální účinky. Záchranná služba jej s podezřením na několik zlomenin převezla do nemocnice. „Řidič, který v době havárie nebyl pod vlivem alkoholu ani drog, je podezřelý z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ doplnila Ledabylová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Policisté upozorňují na důležitost používání bezpečnostních pásů. Jedná se nejen o zákonnou povinnost pro všechny osoby cestující ve vozidle. Každý z dospělých a svéprávných pasažérů zodpovídá sám za sebe a řidič má povinnost své spolujezdce o této povinnosti poučit. Tělo nepřipoutaného řidiče či pasažéra při nárazu pokračuje stejnou rychlostí, jakou měl vůz před nárazem. V této rychlosti také narazí na čelní sklo, volant či airbagy. Nebezpečné je také používání neschválených doplňků, které zabraňují přilehnutí pásu na tělo po zapnutí. V případě aktivace airbagů po nárazu mohou mít tragické následky. Ze zákona existují výjimky, na které se povinnost připoutání nevztahuje – jedná se o posádky vozidel integrovaného záchranného systému a ozbrojených sil v případě, že řeší mimořádné události a použití bezpečnostního pásu by jim mohlo bránit v rychlém opuštění vozidla. Výjimka se vztahuje i na řidiče autoškol. Poutat se nemusí osoby menší než 150 centimetrů, pokud jsou starší 18 let. Řidiči nemusí mít bezpečnostní pásy také při couvání.