Předepsal vám lékař antidepresiva? Fungují trochu jinak než klasické léky

Zdroj: pxhere.com, free image

S receptem na antidepresiva opouští ordinace lékaře stále více lidí. Tyto léky pomáhají nejen při léčbě depresí, ale také jiných onemocnění spjatých s funkcí mozku a psychiky. Užívání léků má však svá určitá specifika, o kterých je dobré vědět předem.

Nasazení léků

Lidé jsou mnohdy zklamáni tím, že i když antidepresiva (ADP) užívají již několik dní, necítí žádnou úlevu. Problém je v tom, že chvíli trvá, než se rozvinou jejich účinky, tj. než dojde k nastolení potřebné hormonální hladiny v mozku. Většinou se jedná o 2–4 týdny. První známky, že lék účinkuje, se mnohdy dostavují nenápadně. Například se v noci nevzbudíte kvůli děsivým snům šestkrát, ale „jen“ třikrát. Může se také stát, že příznaky se mohou v prvních dnech užívání dokonce i mírně zhoršit (např. pocity na zvracení, rozostřené vidění, sucho v ústech). Tehdy většina lidí lék vysadí. Obecně se však doporučuje, pokud zhoršení není příliš silné, zkusit situaci vydržet, protože tyto příznaky zpravidla během kratší doby odezní. Navíc mnohdy je těžké určit, jestli zhoršení způsobil daný lék nebo nemoc sama, např. díky tomu, že pacient se již předem bojí nežádoucích účinků nebo právě prožívá nějakou další psychickou zátěž (např. nový úkol v práci, hádky v rodině).

Jak dlouho léky užívat

Obecně platí, že ADP se užívají dlouhodobě. Většinou se jako minimum uvádí půl roku, v případě vážnějších problémů nebo návratu onemocnění se může jednat o roky. Pokud po prvním měsíci máte pocit, že je vám sice lépe, nicméně není to stále žádná sláva, nezoufejte. Plný účinek léku se může dostavit třeba až po třech měsících užívání. Navíc, pohyb vpřed zde nemusí probíhat přímočaře. Stačí, aby došlo k prudké změně počasí, a vám může být pár dní ještě hůře než normálně. Vaše tělo je totiž celkově oslabeno a reaguje (mrška jedna) na podněty, kterých si dříve vůbec nevšímalo.

Co (ne)dělat, když je nám dobře

Může se také stát, že se opět začnete cítit, jako dříve. Vrátí se vám energie, plány, no prostě vám bude zase patřit svět. V tuto chvíli udělá mnoho lidí zásadní chybu. Zapomenou na pravidelný denní režim (pravidelná strava a spánek) a přestanou brát léky. A právě tehdy si koledují o návrat nemoci, a to třeba i v mnohem horší formě. Zejména pokud užívali větší dávky léků.

Jak léky užívat

ADP je třeba užívat pravidelně. Jestliže náhodou na lék zapomenete, jedno vynechání mnohdy ani nepoznáte. To však neznamená, že lék již nepotřebujete. Rozhodně tento typ léků nekombinujte s alkoholem.

Vysazování

K tomuto kroku se přistupuje, pokud příznaky dlouhodobě odezněly. Zejména jestliže užíváte větší dávky, vysazování probíhá postupně, jinak hrozí zhoršení stavu.