Výcvik hasičů a záchranářů ve Vyškově simuloval zásah u pacienta s Ebolou

Foto: HZS JMK

VYŠKOV – Ve středu dopoledne se ve Vyškově uskutečnil výcvik složek Integrovaného záchranného systému. Úkolem bylo postarat se o pacienta s vysoce nakažlivým onemocněním.

Výcvik simuloval akci Biohazard týmu záchranářů Jihomoravského kraje ve spolupráci s Biohazard týmem záchranářů Olomouckého kraje u dvou pacientů s podezřením na vysoce nakažlivé onemocnění, jakým může být například Ebola či jiný typ nebezpečné krvácivé horečky. S biohazard týmem dlouhodobě spolupracují také jihomoravští profesionální hasiči, zejména ze stanice Brno-Líšeň, která je pro tuto činnost předurčena. Zapojili se také hasiči ze stanice Vyškov, kde se celý výcvik odehrával. „Praktickému výcviku předcházela teoretická část na učebně s úvodem do problematiky. Během samotného výcviku se hasiči zabývali transportem pacientů, dekontaminací biovaků, do kterých byli pacienti postupně umístěni, dekontaminací zasahujících a také technických prostředků použitých během zásahu. Jeden z pacientů byl následně záchrannou službou v doprovodu policie transportován na specializované pražské pracoviště ve Fakultní nemocnici Bulovka,“ popsal mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Námětem bylo postarat se o dva muže, kolegy, kteří se vrátili z pracovní cesty v Africe, teď mají horečky a střevní potíže. Je jim čím dál tím hůř. Zavolají na tísňovou linku 155 a v tu chvíli se rozjíždí rozsáhlá akce, kdy je třeba jednat rychle a efektivně, protože může jít o vysoce nakažlivou nemoc, jako je například Ebola či jiný typ nebezpečné krvácivé horečky. Cílem výcviku bylo mimo jiné prověření součinnosti složek Integrovaného záchranného systému u podobných událostí, spolupráce týmů při zajištění dvou pacientů, nacvičení budování dekontaminačního stanoviště a využití osobních ochranných pomůcek. Do výcviku se aktivně zapojilo 20 hasičů a další se účastnili jako pozorovatelé, případně jako organizátoři akce. Mezi pozorovateli byli také zástupci Krajské hygienické stanice. „Díky všem, kteří se podíleli na organizaci akce a kteří se jí zúčastnili. Je důležité, abychom byli připraveni i na takto specifické situace, které mohou ohrozit celou společnost,“ uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.