Proslulá loď Mary Celeste: Kam a proč zmizeli všichni členové posádky?

Ilustrační obrázek. Zdroj: www.publicdomainpictures.net

Loď jménem Mary Celeste se stala mýtem. Bylo o ní natočeno několik filmů a v Anglii byla na její počest dokonce vydána mimořádná dopisní známka. Mary Celeste se stala jakousi „matkou“ lodí bloudících bez posádky.

Amazon

V kanadském Novém Skotsku byla v červnu roku 1861 spuštěna vodu loď jménem Amazon a již od počátku se zdálo, že ji provází smůla. Sloužila jako obchodní loď a vydala se k indickým břehům, avšak již druhý den po příjezdu do Indie zemřel majitel lodi. Kapitán Nutting s prvním důstojníkem Parkerem tak museli převzít obchodní povinnosti. Při cestě zpět došlo u pobřeží Maine k nehodě, Amazon musela být dopravena do doků, kde ale během noci vypukl požár a loď přišla o všechny plachty.

Když byla opět schopná plavby a dala se na cestu přes Atlantik, opět ztroskotala, tentokráte v Doverské úžině. Dlouhé měsíce byla odstavena v docích, než se mohla vrátit, ale s jiným kapitánem. Uvázla však na mělčině u pobřeží Nového Skotska.

Velká změna

Posléze hodně měnila majitele, neboť se proslýchalo, že je prokletá. Nakonec se našli majitelé, kteří byli přesvědčeni, že když loď změní vzhled a jméno, smůly se zbaví. A tak byla roku 1872 přejmenována na Mary Celeste a zároveň i přestavěna. Sloužit měla opět jako nákladní obchodní loď. Jako na takovou byly na ni v New Yorku naloženy sudy s alkoholem, které měla Mary Celeste vyložit v Janově. Novým kapitánem se stal Benjamin Spooner Briggs.

Briggsův přítel, také kapitán, o několik dní později vyrazil rovněž z New Yorku do Evropy – po cestě však uviděli Mary Celeste. S tou ale něco nebylo v pořádku. Zdála se být neovládaná. Tři důstojníci se nechali na loď dopravit a důkladně ji prohledali, na palubě ale nebyla živá duše. Plachty byly sice poškozené a kompas ležel rozbitý na palubě – to však nebylo nic, s čím by si zkušený kapitán Briggs neporadil. Byl zde dostatek pitné vody a zásoby jídla, chyběl však záchranný člun s některými navigačními přístroji.

Záhadu se nepodařilo objasnit, ani když nalezli lodní deník. Proč kapitán Briggs opustil loď i se ženou a dvouletým synem, stejně jako s členy posádky? Nejprve si námořníci mysleli, že posádka musela zmizet, protože lodi hrozilo nějaké nebezpečí. Ale jaké?

Obviňování a teorie

Mary Celeste každopádně pod vedením důstojníka druhé lodi doplula bezpečně do Gibraltaru. Nejprve se britské úřady snažily o teorii, podle které šlo o pojišťovací podvod, podle kterého kapitán povraždil všechny členy posádky. Tato teorie přišla i nezávislé vyšetřovací komisi jako značně přehnaná. Pak byla celá posádka Mary Celeste v nepřítomnosti obviněna, že se zmocnila nákladu alkoholu a opila se do němoty – ale i tato varianta se ukázala jako nepravděpodobná, neboť nákladem nebyl pitný alkohol. Poté byla obviněna pro změnu posádku druhé lodi (Dei Gratia), že Mary Celeste přepadla a posádku povraždila, aby uplatnila svůj nárok na odměnu za záchranu lodi. Mary Celeste byla důkladně prozkoumána, ale nebyly zde nalezeny sebemenší stopy násilí. Co se tedy stalo?

Objevila se řada úvah, co se mohlo stát. Kupříkladu si lidé vyprávěli, že se posádka stala obětí nějaké mořské příšery. Jiní zase, že všechny smetla z paluby obrovská vlna. Jeden astrolog přišel s hypotézou osudové konjunkce duchovních a kosmických sil, které posádku odhmotnily. Na přetřes přišel i únos mimozemšťany. Dále piráti, otrokáři, sám ďábel…

Na otázku po zmizení lidí z Mary Celeste neznáme odpověď ani dnes. Jestliže posádka opustila loď v panice, jak je možné, že si vzali navigační přístroje? Pokud měli čas, proč si nevzali zásoby? Dodnes nic nevíme s naprostou jistotou.

Mary Celeste se pak dále plavila ještě 12 let, smůla ji však provázela i pak – buď uvízla na mělčině, propukl požár nebo se někdo z lodi ztratil. Vystřídala 17 majitelů a všichni se jí rychle zbavovali. Roku 1885 narazila na útes a potopila se, ale vyšetřování prokázalo, že kapitán navedl loď na útesy záměrně kvůli pojišťovacímu podvodu. Každopádně to znamenalo konec Mary Celeste.