Sen Abrahama Lincolna: Zlá předtucha jej neuchránila před tragickým koncem

Abraham Lincoln. Zdroj: www.flickr.com

Abraham Lincoln, šestnáctý prezident USA, vstoupil do dějin jako muž, který ve své zemi zrušil otroctví.

Zlý sen

Na večer 23. března 1865 sezval prezident několik svých blízkých přátel do Bílého domu, aby společně povečeřeli. Byl zaražený a málomluvný, jeho hosté nevěděli, co se mu přihodilo. On sám se jim v průběhu večera ale svěřil s děsivým snem, který mu vězel v hlavě. Mluvil prý tichým hlasem a pohled měl upřený do prázdna, což mu nebylo podobné, proto všichni napjatě poslouchali.

Vyprávěl tedy o tom, že když šel 21. března, tedy o dva dny předtím spát, cítil se úplně vyčerpán. Zdál se mu však živý sen tak děsivý, že se nemohl zbavit myšlenek na něj. Ve snu bylo nejprve úplné ticho a jediné, co se mu podařilo rozeznat, byly tlumené vzlyky, jakoby od většího množství lidí. Ve snu tedy vstal a sešel do přízemí Bílého domu, jeho kroky jej zavedly až do konferenčního sálu. I tam bylo slyšet vzlyky, ale nikoho neviděl, prošel tedy ještě několik místností, až se ocitl v pokoji, v němž spatřil rakev, u níž stáli na čestné stráži vojáci.

Rakev byla otevřená a kolem ní stáli právě plačící lidé. Zeptal se tedy, kdo zemřel. Odpověď jej šokovala – dozvěděl se, že je to prezident, který byl zavražděn. Poté se probudil celý zmáčený potem.

Zdálo se, že je vše v pořádku

Hosté samozřejmě Lincolna utěšovali, že co se zdá, je sen a tak podobně, večer však skončil tak pochmurně, jak začal. Brzy se všichni odebrali raději domů.

O pár dní později Lincoln dosáhl triumfu – po vyhrané bitvě u Richmondu ve Virginii, tedy 3. dubna 1865, následovala bezpodmínečná kapitulace jižních států, které předtím vystoupily z unie. Lincoln za velkého jásotu vítězoslavně vjel do někdejšího hlavního města „Konfederovaných států amerických“. Zdálo se, že celá věc se snem je zapomenuta.

Atentát

Přišel ale osudný den – 14. duben 1865. Večer se Lincoln s manželkou odebrali do divadla Ford´s Theatre ve Washingtonu, kde se chtěli podívat na komedii Náš americký bratranec. Zasedli v čestné lóži, která byla hlídaná jen jedním agentem tajné policie.

Sotva zhasla světla v sále, ozval se výstřel. Propukl chaos a lidé vyděšeně křičeli. A několika lidem, kteří se dostali až do čestné lóže k prezidentovi, se naskytl pohled, na který nezapomněli. Abraham Lincoln tam byl zhroucený v křesle, zasažený kulkou. Atentátníkovi se nejprve podařilo uniknout, ale byl dostižen a zastřelen jedním z policistů. Jednalo se o herce Johna Wilkese Bootha, fanatika, který byl zapřisáhlým odpůrcem prezidentovy politiky.

Lincolnův zlověstný prorocký sen se naplnil. V jednom z pokojů Bílého domu byla vystavena otevřená rakev s jeho tělem, kolem níž se tlačili plačící lidé. Zlá předtucha, která jej tak zneklidnila před třemi týdny, jej před tragickým koncem neuchránila.