Trolejbus Mario, sestavený v komínských dílnách, vyjíždí na zkušební jízdu

Foto: DPMB

BRNO – První trolejbus, který zkompletovali pracovníci dopravní podniku v komínských dílnách, vyjíždí do ulic. Na jeho sestavení se podílelo dvanáct dělníků a práce trvaly čtyřicet osm dní.

„Myšlenka kompletovat po tramvajích i vlastní trolejbusy se ukazuje jako správná cesta. Máme kapacity, znalosti, dovednosti a kvalitní pracovníky.  Vlastním sestavováním vozů ušetříme na jednom kusu 2,5 milionu korun. Pokud bychom pořídili všech 40, které máme zajištěné rámcovou smlouvou, ušetříme 100 miliónů korun,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Karoserie a komponenty trolejbusu typu SOR TNS 12 dorazily do komínské vozovny loni na začátku září, druhý vůz ho následoval s měsíčním odstupem. Zaměstnanci provedli montáž kabelových rozvodů, elektrické výzbroje a motorů, instalovali sběrací soustavy a střešní kontejnery. Na prvním voze jim práce trvaly 48 dní, druhý vůz byl hotový o dvanáct dní dříve.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nyní jsou oba vozy připravené  na zkušební jízdy, při kterých musí najet 10 tisíc kilometrů bez cestujících – 5 tisíc bez zátěže a 5 tisíc s odpovídající zátěží. Teprve po splnění jízd, ověření všech funkcí a spolehlivosti mohou vyjet do ulic i s pasažéry. Nejčastěji je potkáte na linkách 30, 32 a 34, a to od května. V průběhu roku přijdou komponenty na dalších deset trolejbusů.