Zhlédněte unikátní komorní výstavu Digitálky s ucelenou sbírkou hodinek

Zdroj: Technické muzeum v Brně

Technické muzeum v Brně vás zve na zajímavou komorní výstavu Digitálky. Na výstavě zhlédnete ucelenou sbírku náramkových hodinek z druhé poloviny 20. století, kterou muzeum získalo od sběratele Libora Hovorky.

Kolekce náramkových hodinek čítající 264 kusů, obsahuje jak hodinky s elektrickým a elektronickým pohonem, tak i křemíkovým oscilátorem, či řízeným dálkovým signálem. Uvidíte i hodinky s využitím digitálního ukazatele času. Součástí sbírky jsou kromě samotných výrobků i příslušné prameny, literatura, technická a výrobní dokumentace i propagační tiskoviny.

Zajímá-li vás téma a historie hodinek, jistě na výstavě uvítáte řazení do kategorií podle členění typů hodinek a rovněž podle období, v němž byly vyrobeny. „Obdivovat můžete například unikátní hodinky HAMILTON ELECTRIC vyrobené v roce 1957 v USA. Ty patří k analogovým setrvačkovým hodinkám s kontaktním spínáním a pohyblivou cívkou. Dalším výjimečným exponátem jsou hodinky BULOVA ACCUTRON z roku 1962, které používají jako časoměrný prvek ladičku napájenou obvodem elektrického oscilátoru s jedním tranzistorem. Bezesporu vás zaujmou i LED hodinky PULSAR TOUCH/COMMAND ze 70. let v dámském i pánském provedení. Těšte se rovněž na sbírku náramkových hodinek s LCD displejem od výrobců Texas Instruments, Seiko, Omega, Prim a mnohé další,“ sděluje vedoucí oddělení dokumentace vědy a techniky Petr Nekuža.

Výstava trvá od 7. března až do 6. června 2023. Nachází se v 1. patře Technického muzea na adrese Purkyňova 5, Brno. Více informací nejen o samotné výstavě naleznete na webových stránkách Technického muzea v Brně.