Hasiči zachraňovali prasklý dům v Měchovicích před zřícením

Foto: HZS JMK

ZNOJMO – Ve čtvrtek půl hodiny po poledni přijalo operační středisko hasičů oznámení na tísňovou linku, že v Mešovicích praská štítová zeď domu a hrozí zřícení. Mešovice jsou místní část obce Uherčice v okrese Znojmo.

Ve čtvrtek v místní části Mešovice obce Uherčice na Znojemsku praskla štítová zeď domu a hrozilo zřícení domu. Obyvatelé Mešovic volali hasiče. Po příjezdu hasiči zabezpečili místo a povolali statika. Ten rozhodl, že se štítová zeď musí zabezpečit. U události zasahovali profesionální hasiči ze Znojma, z brněnských stanic Lidická a Líšeň specializované na podobné zásahy společně se stanicí Jemnice z Vysočiny. „Celé odpoledne jsme zabezpečovali štítovou stěnu domu před zřícením pomocí výdřevy. Po devatenácté hodině jsme zásah na místě ukončili. Událost se obešla bez zranění,“ popsal zásah mluvčí hasičů Jan Dvořák. Podle svědků praskl dům proto, že jeho blízkosti pracovali dělníci z firmy EG.D., a.s. na výkopech. Podle ní došlo vlivem podmáčeného a nestabilního podloží k prasknutí části štítové zdi staršího neobydleného domu. Podílely se na tom i nedostatečné základy budovy. V současnosti je budova zabezpečená a neohrožuje okolí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.