ARRIVA nově zajistí vlakovou dopravu na jihu kraje

Foto: Jaroslav Šašinka

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – V prosinci 2024 skončí smlouva Jihomoravského kraje s Českými drahami na provoz vlaků na jižní Moravě. Kraj už má vybraného nového dopravce.

Jihomoravský kraj už má vybraného nového dopravce. Je to společnost ARRIVA vlaky s.r.o., která začne přepravovat cestující od prosince 2024. Jihomoravský kraj zveřejnil první detaily o nové zakázce pro provoz vlaků v souboru Jih, který pokrývá tratě v nezávislé trakci na Břeclavsku a Hodonínsku. Kraj v tiskové zprávě uvedl, že od nového dopravce očekává lepší standard pro cestující. „Naším požadavkem byla například kapacita na vlak nejméně pro 105 sedících cestujících, plocha ve vozidlech musí být alespoň ze 40 % nízkopodlažní, dále jsme ve vlacích požadovali klimatizaci, wi-fi a možnost přepravy jízdních kol,“ řekl radní pro dopravu Jiří Crha. Provoz se bude týkat linek S8 Břeclav – Znojmo, v létě také rekreační spěšný vlak Brno – Břeclav – Znojmo – Šatov, S52 Zaječí – Hodonín, S91 Hodonín – Veselí nad Moravou – Vrbovce, v případě dohody až do Myjavy. Smlouva skončí v roce 2034.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podle generálního ředitele Arrivy Daniela Adamky počítá dopravce s celkem 13 nízkopodlažními dvouvozovými jednotkami. Aktuálně řeší kraj smlouvu na oblast Střed, například z Brna směrem na Moravský Krumlov a směrem Kyjov, Veselí nad Moravou a Staré Město u Uherského Hradiště a LINKU S4 v úseku Brno – Zastávka u Brna. Ještě letos kraj plánuje vypsat nabídkové řízení na provoz 37 elektrických jednotek Moravia, rovněž s termínem zahájení od prosince 2024. Výrobce ŠKODA TRANSPORTATION by měl všechny nové vlakové soupravy dodat nejpozději do konce letošního května.