VIDEO: Jako v jihovýchodní Asii: Maminka řídila bez přilby a vezla na skútru dvě malé děti

Foto: Policie JMK

BRNO-VENKOV – Policejní hlídka projíždějící obcí na Brněnsku nevěřila svým očím. Odehrála se před ní scéna obvyklá někde v jihovýchodní Asii.

Jedenačtyřicetiletá žena bez přilby projížděla obcí na Brněnsku po frekventované silnici na skútru. V prostoru před řídítky se vezlo jedno dítě a druhé sedělo za ní na sedačce. Mladší z přepravovaných dětí mělo na hlavě cyklistickou přilbu, starší mělo přilbu odpovídající předpisům. Žádné z dětí ale nesplňovalo podmínky zákona pro přepravu osob. Při silniční kontrole se žena hájila tím, že spěchala na cvičení s dětmi. Přidala, že takto děti obvykle přepravuje a v malých sídlech se takto přece jezdí. Zdůraznila také, že jezdí opatrně a přestupku si prý není vědoma. „Žena porušila hned několik předpisů. Policisté její přestupky oznámili k vyřešení správnímu orgánu,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V loňském roce vyšetřovali jihomoravští policisté 356 dopravních nehod, při nichž byli účastníky motorkáři. Osm z nich zemřelo, 46 bylo zraněno těžce a 312 lehce. Na začátku motorkářské sezóny a v jejím následujícím průběhu se naskytne řada příležitostí pro přepravu dětí. Policejní preventisté připomínají, že pro přepravu spolujezdců na motocyklu platí, že musí být starší 12 let a musí mít stejně jako řidič na hlavě předepsanou certifikovanou přilbu pro provoz na motocyklu a nohama musí dosáhnout na stupačky.