VIDEO: Převáželi nekolkovaný alkohol. Pár set litrů alkoholu mělo být pro osobní spotřebu

Foto: Celní úřad JMK

BRNO-VENKOV, BŘECLAV – Dva případy nelegálního převozu alkoholu řešili jihomoravští celníci na přelomu března a dubna. První případ se stal na dálnici D2, druhý případ řešili celníci na dálnici D52. Únik na spotřební dani by dosáhl téměř 100 tisíc korun.

První případ se stal na dálnici D2. Hlídka celníků kontrolovala vozidla ve směru do Brna a zastavila dodávkové vozidlo s německou státní poznávací značkou. Bulharský řidič uvedl, že přepravuje potraviny a nějaký alkohol své rodině do Německa. Vzhledem k tomu, že vůz byl plně naložen a kontrola v terénu by byla velmi komplikovaná, celníci doprovodili vozidlo do kontrolní haly k důkladné prohlídce. Po vyložení nákladu, celnici zjistili, že muž přepravuje celkem 72 lahví alkoholu typu rakije a vodka, které nebyly označeny platnou kontrolní páskou. Řidič nepředložil patřičné přepravní doklady a nebylo možné prokázat řádné zdanění alkoholu. „Celníci proto veškeré zboží zajistili a pravděpodobně bude rozhodnuto o jeho propadnutí. Navíc bude muset řidič doplatit dlužnou spotřební daň ve výši přibližně 6500 korun,“ dodala mluvčí celního úřadu JMK Lada Temňáková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Druhý případ řešili celníci na dálnici D52, kde zastavili ke kontrole nákladní vozidlo s litevskou státní poznávací značkou. Při kontrole řidič uvedl, že si veze domů pouze nějaký alkohol pro vlastní potřebu. Když však celníci otevřeli nákladní prostor, byli překvapeni rozsahem „osobní spotřeby“ řidiče. Kromě ocelových profilů se v nákladovém prostoru nacházelo 30 lahví tichého vína, 480 lahví šumivého vína a 888 lahví lihovin typu rum, whisky a vodka. Vzhledem k tomu, že řidič neměl potřebné přepravní doklady, zboží nebylo označeno platnou kontrolní páskou a nebylo možně prokázat jeho zdanění, celníci ho zajistili. „Řidič bude muset zaplatit dlužnou spotřební daň ve výši přibližně 90 tisíc korun. V obou případech musí viníci uhradit také náklady za skladování zboží a v případě, že celní úřad rozhodne o jeho propadnutí, budou muset uhradit i náklady za následnou likvidaci. Oběma navíc hrozí pokuta za nakládání s neznačeným lihem, která je v maximální výši zákonem stanovena na 5 milionů korun,“ doplnila Temňáková.