Sůl není nad zlato – a škodí zdraví. Češi přitom solí třikrát víc, než by měli. V čem je problém?

Zdroj: Pexels/RODNAE Productions

ČESKO – Zdá se, že po „tažení“ proti cukru je tu nový nepřítel – sůl. Právě sůl (stejně jako cukr, je-li konzumován v neadekvátním množství) pak skutečně lidskému zdraví škodí. A jak ukazují data, Češi přijímají denně třikrát více soli, než by měli. Ovšem nutné je také říci, že v mnoha případech za to ani nemohou, příliš mnoho soli totiž obsahují i běžné potraviny.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) by se měl maximální denní příjem soli dospělého člověka pohybovat kolem 5 gramů. To je – čistě pro představu – přibližně jedna čajová lžička. Ovšem dle údajů Státního zdravotního ústavu tuto hranici Češi překračují až třikrát. A to samozřejmě může vést k nespočtu souvisejících problémů.

Proč je příliš mnoho soli problém?

Samozřejmě, že sůl není pro člověka univerzálně špatná. Sodík společně s draslíkem jsou důležité pro fungování buněk v těle. Tělo má ale řadu kontrolních mechanismů, které zajišťují, aby hladiny byly přesné. Když ovšem dojde k rozvratu kontrolních systémů, třeba právě zvýšeným příjmem soli, má to pro lidský organismus nepříznivé důsledky. Konkrétně např. sodík zvyšuje vylučování vápníku a v důsledku může vést k řídnutí kostí.

Snížení příjmu soli pak může pomoci především snížit krevní tlak, prospěje celému oběhovému systému, srdci, cévám. A lze tak předcházet i hypertenzi a obecně i úmrtím na srdeční choroby. Podtrženo – sečteno: kdyby lidé jedli méně soli, bylo by po celém světě možné ročně zabránit až 2,5 milionům úmrtí.

Všudypřítomná sůl

Základním problémem v případě nadměrného příjmu soli je, že člověk má šanci ovlivnit jej jen přibližně z jedné třetiny. A to tak, že se rozhodně, že své pokrmy nebude více přisolovat. Ovšem zbývající dvě třetiny denní dávky přijímané soli již v potravinách bohužel jsou. „Ve sto gramech šunky mohou být i 2-3 gramy soli. Pokud člověk tedy sní tuto šunku, pokryje tím v podstatě polovinu doporučení denní dávky soli. A to přitom samozřejmě bude konzumovat i jiné na sůl již bohaté věci,“ vysvětlila tak Dana Müllerová, vedoucí Ústavu hygieny a preventivní medicíny LF UK v Plzni.

Ačkoliv v případě šunky je koncentrace soli ze všech potravin nejvyšší, příliš mnoho soli obsahují i různá hotová a instantní jídla a rozličné pochutiny jako třeba brambůrky nebo oříšky. Příliš slané jsou ale bohužel také mnohé sýry. V Česku je pak dokonce ve srovnání s dalšími zeměmi Evropské unie velmi vysoká koncentrace soli i v případě chleba a dalšího pečiva.

Řešení?

My sami samozřejmě můžeme ovlivnit výběr některých potravin, ale jedinou skutečně smysluplnou cestou je ta, kterou již zavedli i v řadě zahraničních zemí – tlačí na výrobce potravin, aby v nich obsah soli postupně snižovali. Opomíjet ale nelze ani zvyšování edukace veřejnosti o problematice, jelikož v mezinárodním srovnání jsou v Česku znalosti o zdraví a vhodném chování (vedle kvalitní výživy třeba také o fyzické aktivitě) velmi nízké.