Zdravotnická záchranná služba oslaví Den linky 155. Letos má rekordní počty výjezdů

ilustrační foto: ZZS JMK

JIHOMORAVSKÝ KRAJ, BRNO – Napříč republikou oslaví zdravotnické záchranné služby Den linky 155 v pondělí se symbolickým datem 15. 5. Ve většině krajů se uskuteční akce pro veřejnost, při kterých se návštěvníci seznámí s technikou a vybavením záchranářů a připomenou si také postupy při poskytování první pomoci.

V Brně se Den linky 155 uskuteční opět na Moravském náměstí u sochy Jošta. V pondělí 15. května od 9 do 16 hodin záchranáři zájemcům ukáží vybavení sanitek včetně tzv. speciálů. Vyzkouší si také první pomoc se zkušenými lektory. „Vysvětlíme, jak postupovat při zástavě oběhu, ale letos se také více zaměříme na cévní mozkovou příhodu. Nabídneme dynamické ukázky a pestrý program jsme připravili i pro ty nejmenší. Budou si moci ošetřit plyšového psa Defíka či zajezdit v plyšové sanitce. Po celou dobu s námi bude také Aplikace Záchranka, která představí svoje novinky,“ popsala mluvčí záchranářů Michaela Bothová. V rámci Jihomoravského kraje bude přístupných 10 základen, kde nabídnou komentované prohlídky.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Za loňský rok eviduje Asociace zdravotnických záchranných služeb celkový počet téměř 1 228 tisíc výjezdů v rámci ČR. Je to rekordní údaj, který představuje nárůst o více jak 60 tisíc výjezdů (5 %) oproti předchozímu roku. Nárůst v loňském roce zaznamenala naprostá většina zdravotnických záchranných služeb. Posádky tak každou hodinu vyjížděly k pacientům v průměru 140-krát, to znamená více jak dva výjezdy za minutu.