Hrad Veveří po desáté ožije chutí a tradicí moravského uzeného

Foto: moravskeuzene.cz

BRNO – Na hradě Veveří o posledním únorovém víkendu opět zavoní moravské uzené, vinaři otevřou své nejlepší lahve a návštěvníci zvolí uzenářského krále roku. Desátý ročník Slavností moravského uzeného a vína slibuje velkou porci uzeného, zábavy a gastro zážitků.

Vyhlášení uzenáři se již po desáté sjedou 24. a 25. února na největší oslavu moravského uzeného na hrad Veveří, aby potěšili svými výrobky milovníky masa.. Kromě klasického uzeného masa tam pro ně budou klobásy, šunky i zabíjačkové delikatesy. Vše podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie. Návštěvníci budou moci sami rozhodnout, který uzenář měl nejlepší uzené. „Slavnosti jsou živou ukázkou toho, jaké potraviny máme ve svém okolí k dispozici. Chceme, aby se lidé naučili dávat těmto tradičním moravským a českým výrobkům přednost,“ vysvětlil organizátor Pavel Pichler ze společnosti ECEAT.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na Veveří čeká na návštěvníky kromě uzeného další bohatý program. „V rámci řeznické školy se dozvědí třeba jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show s Markétou Hrubešovou zase představí lahodné recepty z tradiční kuchyně,“ informoval ředitel a zakladatel akce Michal Burian. Chybět samozřejmě nebudou stánky se svařákem, punčem a dalšími nápoji pro zahřátí. Opět bude připraven i vinařský stan, kde bude vice jak dvacítka vinařů nabízet k uzenému svá vína. Na hradě Veveří se zabaví i děti. Dvakrát denně pro ně zahraje divadlo, zdarma bude prohlídka hradeb a pořadatelé chystají i malou šifrovací hru s překvapením. Děti si mohou opéci klobásku, kterou si vyberou u některého z uzenářů. Atmosféru při degustování bude dokreslovat cimbálová muzika a harmonikářka. V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb, ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů, volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské gastronomie. Více informací o akci najdete na webu Moravské uzené.