Vědci z Mendelu přidali do salámu hmyz. Výsledek překvapil

Ilustrační foto

BRNO – Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se zaměřili na využití hmyzího prášku v masných výrobcích. První výsledky ukazují, že přídavek hmyzí suroviny by mohl vylepšit jejich výživovou hodnotu.

Vědci se zaměřili na měkký salám a klobásy, do kterých kromě běžných surovin přidali také cvrččí prášek. „Někdo by mohl namítnout, že je kontraproduktivní nahrazovat bílkoviny masa bílkovinami hmyzu. Například cvrččí prášek ale obsahuje 60 procent bílkovin v sušině, zatímco čerstvé maso, které obsahuje přirozeně i vodu, má obsah bílkovin kolem 20 procent,“ řekl autor projektu Adam Kovál z Ústavu technologie potravin. Po analýze bylo zjištěno, že prášek se lépe rozptýlí v měkkém salámu, bohužel je dost aromatický se specifickou chutí, na což si ale lidé po čase zvyknou. Další metou je zkoumání pečiva.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Využívání hmyzu v potravinářství umožňuje legislativa, hmyz se řadí mezi hospodářská zvířata, celkem jich existuje na 2 tisíce druhů, schválené je využívání pouze cvrčka domácího, potemníka stájového, sarančete stěhovavého a potemníka moučného. Kromě vysokého obsahu proteinů jsou bílkoviny v nich obsažené pro člověka dobře stravitelné. Chov hmyzu je navíc ekologický, v Česku už fungují farmy k produkci hmyzu.