
Na vaření je nejhorší umývání nádobí. Mnohdy k přípravě hlavního chodu potřebujeme i tři hrnce. Právě proto se těší velké oblibě recepty, kdy vše připravíme pouze v jednom hrnci či pánvi. Pokud se navíc jedná o pokrm, který je chutný a zároveň zdravý, pak máme vyhráno na celé čáře. Přesně tyto podmínky splňuje náš recept na vepřové plátky se zelenými fazolkami a kuskusem, který nahradí klasické přílohy typu brambory či těstoviny.
Kuskus, zejména celozrnný, obsahuje důležité minerály (např. vápník, hořčík, zinek) a vitamíny (např. skupiny B). Je dobře stravitelný. V kombinaci se zeleninou je ideální přílohou k masu, protože zajistí dostatek vlákniny a také nenavyšuje zbytečně kalorie. Velkou výhodou je jeho snadná a rychlá příprava.
Suroviny
- 3 plátky vepřového masa
- 2 cibule
- 1 balení mražených zelených fazolek
- 60–90 g kuskusu
- Sůl, pepř, chilli
- Trocha oleje nebo sádla
Postup
Nadrobno nakrájenou cibulku osmažíme na tuku dozlatova a přidáme plátky vepřového masa, které z obou stran osmahneme tak, aby se zatáhlo. Pak chvíli restujeme na mírnějším plamenu, následně osolíme a okořeníme. (Někdo maso osolí a okoření ještě před tím, než ho dá na pánev.) Pokračujeme ještě chvíli v restování a pak podlijeme vodou cca 200 ml vody a dusíme. Až maso výrazně změkne (ale ještě není stále dostatečně měkké), přidáme zelené fazolky a dusíme společně. Podle potřeby dolejeme vodu. Je potřeba, aby se nám vytvořilo dost šťávy, protože nakonec přidáme kuskus, který ji „vypije“.
Až maso i fazolky dostatečně změknou, přidáme kuskus. Množství uvedené v receptu je pouze orientační. Záleží totiž, kolik šťávy se nám vytvořilo. Fazolky i maso by v ní měly mírně plavat. Kuskus „vypije“ přibližně 1,5x více vody, tj. na 1 díl kuskusu počítejte asi 1,5 dílu vody. Pro odměření kuskusu nám postačí vědět, že 1 plná polévková lžíce = cca 15 g nevařeného kuskusu. Kuskus není třeba vařit. Zamícháme jej do připravené směsi, přikryjeme pokličkou a cca po 5–7 minutách zkontrolujeme, jestli plně změknul. Nakonec ještě doladíme chuť kořením a promícháme. Lze přidat jakékoli ostřejší koření, vhodný je také čerstvý česnek.