Zapečená cuketa „co dům dal“ s kuskusem aneb Jak si zdravě uklidit v lednici

Foto: Rýdlová J.

V každé lednici se občas najde osiřelá klobáska, zapomenutý párek nebo salám, jehož datum spotřeby už bije na poplach. Také občas najdeme kousek tvrdého sýru, který se postupem času stal tvrdší, než jsme předpokládali. Všechny tyto dobroty bez problému zužitkujete v našem receptu na zapečenou cuketu, případně lilek, s kuskusem, a získáte tak porci pro minimálně dva strávníky. Místo cukety můžete použít také lilek. Pokud se vám je podaří koupit v akci, budete mít výborné jídlo vyloženě za hubičku.

Kombinace cukety/lilku a kuskusu

Cuketa i lilek patří mezi lehce stravitelnou zeleninu s nízkým obsahem kalorií, ale vysokou výživovou hodnotou. Cuketa je bohatá na vodu, vlákninu a vitamín C, zároveň obsahuje draslík, který přispívá ke správné činnosti svalů i nervové soustavy. Lilek zase zaujme obsahem antioxidantů, především nasuninů, ve slupce, které pomáhají chránit buňky před poškozením. Obě tyto plodiny podporují trávení, zasytí bez zbytečného zatížení a výborně se hodí do pečených i dušených pokrmů.

Kuskus je rovněž velmi lehce stravitelný. Je oblíbený pro svou velmi rychlou přípravu, jelikož se nemusí vařit. Nejčastěji se používá klasický pšeničný kuskus, lépe je však použít celozrnný, který má vyšší obsah vlákniny a dalších živin. Rovněž existují i bezlepkové varianty, například kuskus z kukuřice).

Recept na zapečenou cuketu s kuskusem

Suroviny:

  • 1 větší cuketa nebo lilek
  • 2 střední cibule
  • 2 párky, klobásky nebo zbytky salámu
  • několik polévkových lžic kuskusu
  • sůl, pepř, oregano, česnek
  • kečup
  • tvrdý sýr

Postup přípravy:

Cuketu omyjeme, rozkrojíme na dvě poloviny a vydlabeme dužinu tak, aby jí na slupce trocha zůstala. Vydlabanou dužinu nakrájíme na malé kousky. Nyní přikročíme k přípravě náplně.

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule. Jakmile zesklovatí, přidáme na kousky nakrájené klobásky, párky nebo salám a dále nakrájenou dužinu cukety. Chvíli restujeme a pak mírně podlijeme vodou nebo vývarem, osolíme a opepříme. Na zahuštění této řidší směsi použijeme kuskus, který postupně vpije přebytek šťávy, nabude a změkne. Až bude kuskus měkký, přidáme dle chuti kečup a oregano. Vše dobře promícháme a chvilku podusíme. Pokud je směs příliš hustá, opatrně zředíme vodou nebo vývarem. Pokud je řidší, můžeme opět přidat trochu kuskusu a počkat, až změkne a směs zahustí.

Připravenou směsí plníme rozkrojené cukety, které pak dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pečeme v troubě přibližně 40 min na 180 ˚C. Asi 8 min před koncem položíme na cuketu plátek tvrdého sýru nebo ji posypeme nastrouhaným sýrem. Můžeme podávat s bramborem a hlávkovým salátem.