Stará Boleslav: Poznejte první hrob svatého Václava

Baziliku sv. Václava ve Staré Boleslavi byste při svých toulkách po naší vlasti neměli minout. Poutní místo je spjaté s prvním hrobem knížete Václava, neboť právě zde prolil mučednickou krev. Připomeňte si národního světce a patrona svatého Václava při návštěvě kostela nesoucího jeho jméno.

Víte o tom, že bazilika svatého Václava stojí nad podzemním kostelem?

Milí poutníci, vydejte se do Staré Boleslavi ke svatému Václavovi a vzdejte hold našemu národnímu světci. Připomeňte si jeho odkaz platný už víc jak tisíc let. Baziliku sv. Václava najdete na Svatováclavském náměstí ve Staré Boleslavi. Původně románský, ve stylu renesance a baroka přestavovaný kostel svatého Václava stojí nad starobylým podzemním kostelem sv. Kosmy a Damiána. Je to místo, kde byl podle pověsti roku 935 na příkaz svého bratra Boleslava I. zavražděn sv. Václav. Poznejte významné poutní místo, poznejte baziliku sv. Václava, národní kulturní památku.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Knížecí kaple, kostel svatého Václava, Stará Boleslav. Autor: Horakvlado. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0
Knížecí kaple, kostel svatého Václava, Stará Boleslav. Autor: Horakvlado. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0

Objevte místo umučení a první hrob sv. Václava

Svatováclavská bazilika byla vystavěna z vůle knížete Břetislava a vysvěcena roku 1046. Má podobu trojlodní baziliky. Přijměte pozvání a vstupte do této svatyně. V románské kryptě zasvěcené sv. Kosmu a Damiánovi poznáte mučedniště sv. Václava i místo pokládané podle křesťanské tradice za jeho původní hrob. V kapli zvané Knížecí nebo Vrábská s barokním oltářem sv. Kateřiny, tedy na místě události, stojí sousoší Zavraždění sv. Václava z dílny Matyáše B. Brauna a nad ním dřevěný reliéf sv. Václava v čele Blanických rytířů.
Hlavní oltář v presbytáři, který pochází z počátku 18. století, je dílem Františka Maxmiliána Kaňky a Dominika Rapy a pochází z pražského kostela sv. Václava na Zderaze.
V kostele uvidíte krásnou rokokovou kazatelnu se sochami církevních otců, u pilířů po stranách schodiště dva menší oltáře Panny Marie Bolestné a sv. Kříže a na pilířích hlavní lodě sochy zemských patronů. Obrazy nad nimi jsou z roku 1677 a tvoří cyklus výjevů ze života sv. Václava.
Kolegiátní kapitula sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi spravuje svatováclavský kostel a je nejstarší institucí tohoto druhu v České republice, která pečuje o místo spojené s mučednickou smrti sv. Václava.
Bazilika sv. Václava, která byla po celkové rekonstrukci slavnostně otevřena 28. září 2021, se dnes skví v plné kráse a vítá své návštěvníky. Staňte se jimi i vy, a to buď při pravidelné bohoslužbě, nebo mimo mši s průvodcem.
V těsném sousedství baziliky sv. Václava stojí kostel sv. Klementa, který je nejstarší stojící budou ve Staré Boleslavi.

Varhany, kostel svatého Václava, Stará Boleslav. Autor: Horakvlado. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0
Varhany, kostel svatého Václava, Stará Boleslav. Autor: Horakvlado. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0

Přijeďte na Svatováclavskou pouť

Národní svatováclavská pouť se koná každoročně u příležitosti dne svátku sv. Václava, a to 28. září, v Den české státnosti. Její hlavní událostí je koncelebrovaná poutní bohoslužba. Pouť doprovází bohatý kulturní a zábavní program, který probíhá v historickém centru města i v přilehlém parku lázní Houštka.

Turistické informace

Prohlídky baziliky svatého Václava v Poutním místě Stará Boleslav probíhají pouze s průvodcem. Vstupenku zakoupíte v Informačním a kulturním centru. Aktuální informace o otevírací době najdete na internetových stránkách Poutní místo Stará Boleslav.

Kam na výlet do baziliky sv. Václava?

Kraj: Středočeský
Okres: Praha-východ
Město: Brandýs nad Labem – Stará Boleslav

Kontakt

Informační a kulturní centrum Stará Boleslav
Jungmannova 468/4
250 01 Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

tel.: +420 312 313 312
e-mail: infocentrum@staraboleslav.com
www.staraboleslav.com

Tip na fajn výlet

Vychutnejte si vůni a kouzlo rostlin v pražské botanické zahradě Troja. Patří k příjemným místům pro odpočinek i poučení. Nenechte si ujít úžasný tropický skleník Fata Morgana a jedinečnou japonskou zahradu.