Bílá Opava: Poznejte divokou přírodu Jeseníků

Vydejte se s námi na dobrodružný výlet údolím říčky Bílá Opava a poznejte nespoutanou přírodu druhého nejvyššího pohoří v České republice, Hrubého Jeseníku. Naučná stezka Bílá Opava vás provede jedním z nejmalebnějších údolí Jeseníků. Čeká vás cesta plná překážek a zdolávání kluzkých skal, dřevěných žebříků a lávek. Vykročte vzhůru za zážitky!

Z Karlovy Studánky údolím Bílé Opavy

Výchozím bodem naší toulky krajinou Jeseníků je lázeňská obec Karlova Studánka. Jen kousek od ní se tyčí nejvyšší vrchol Hrubého Jeseníku, Praděd (1491 m n. m.). Bílá Opava je říčka, vodopády, údolí i naučná stezka. Než vyrazíte na cestu označenou zeleno bílým značením, důkladně se na túru náročným terénem připravte. Budete překonávat nejrůznější překážky – čeká vás přelézání kmenů stromů, chůze po mokrých a kluzkých skalách, přecházení chodníčků a lávek přes říčku Bílá Opava i šplhání po žebřících. Proto si obujte pevnou a neklouzavou obuv a dbejte na zvýšenou opatrnost.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Bílá Opava, to je jedna stezka a dvě trasy

Údolím Bílé Opavy vedou dvě turistické trasy. Žlutá trasa má začátek v Karlově Studánce u hotelu Hubertus a končí na Ovčárně (délka 5 km) a je nejnáročnější trasou v Jeseníkách. Modrá trasa je méně náročná, začíná taktéž v Karlově Studánce, ale v místě zvaném Na Paloučku se od žluté trasy odpojuje a pokračuje k chatě Barborka (5,5 km).
Doporučujeme: nahoru k vodopádům vyrazte nejprve tou obtížnější žlutou trasou, pro sestup zvolte druhou, pohodovější cestu po modré značce.

Dřevěný můstek přes Bílou Opavu, říčku v Jeseníkách. Foto: Anna Petruželková
Dřevěný můstek přes Bílou Opavu, říčku v Jeseníkách. Foto: Anna Petruželková

Přírodní rezervace Bílá Opava je součástí Národní přírodní rezervace Praděd. Během výletu po naučné stezce narazíte celkem na 13 informačních cedulí, které vás seznámí se zajímavostmi o tomto místě.
Vykročte po naučné stezce Bílá Opava a poznejte lidi na Bílé Opavě, zkrocení Bílé Opavy, cestu vody, odhalte, proč se v tomto lese neuklízí, pohovte si v polštářích z mechu, pohleďte na oslnivou krásu vodopádů, seznamte se s tím, proč jsou smrky v Jeseníkách jiné, proč zde hospodaří Ing. Kůrovec, vydejte se pod prameny Bílé Opavy a zjistěte, jak žije les po vichřici.

Zajímavosti na Bílé Opavě

Bílá Opava pramení v sedle mezi Pradědem a Petrovými kameny. Voda, sníh a led tvarovaly krajinu do malebného údolí, kde vznikly skalní výchozy, hluboké tůně a mnohé vodopády. Tím největším je vodopád Bílé Opavy s převýšením 7,9 m. Zajímavostí jsou tzv. evorzní tvary, kdy voda, která unáší štěrk a kamení, vymílá povrchy balvanů do oválných hrnců. Ty můžete spatřit především v blízkosti vodopádů a peřejí.
V údolí Bílé Opavy se rozprostírá hodnotný a cenný smrkový prales a roste zde mnoho chráněných rostlin. I přes panující extrémní podmínky, kdy teplota vody ani v létě zde nestoupá nad 10° C, tu svůj domov našli živočichové, kteří v takovém prostředí dokáží žít.
Procházíte chráněným územím, buďte proto ohleduplní k přírodě, která je nepostradatelná pro život nás všech.

Stezka kolem Bílé Opavy. Foto: Anna Petruželková
Stezka kolem Bílé Opavy. Foto: Anna Petruželková

Místo výletu

Kraj: Moravskoslezský
Okres: Bruntál
Město: Karlova Studánka

Kontakt

Správa CHKO Jeseníky
Šumperská 93
790 01 Jeseník

tel.: +420 95 142 5117
e-mail: jeseniky@nature.cz
www: jeseniky.ochranaprirody.cz/sprava-informuje/naucne-stezky/ns-bila-opava

Turistické informační centrum
Karlova Studánka
79324 Karlova Studánka

tel.: +420 554 772 004
e-mail: info@jeseniky-praded.cz
www.jeseniky-praded.cz

Tip na fajn výlet

Objevte Rešovský vodopád, čarokrásný skvost Jeseníku. Příroda je nejúžasnější kouzelník ze všech. Přesvědčit se o tom můžete v Národní přírodní rezervaci Rešovské vodopády, kde horská říčka Huntava vytvořila četné vodní kaskády a vodopády. Na toto úžasné dílo přírody narazíte v pohoří Nízký Jeseník. Pojďte si užít okolní přírodu a zaposlouchat se do zvuků vodopádu!