Jules Verne – v době života slavného spisovatele nikdo netušil, že jeho romány budou vycházet v nezmenšené míře i po více než sto letech

Jules Verne. Zdroj: www.flickr.com

Spolu s H. G. Wellsem je považován za zakladatele moderního vědeckofantastického románu. Mnoho čtenářů jeho romány dokonce sbírá.

Mládí

Narodil se roku 1828 v Nantes a dětství prožil v domě u přístavu na řece Loiře, kde mu učarovaly lodě. Na přání rodičů studoval v Paříži práva, ale studia nedokončil, chtěl se stát spisovatelem. Napsal několik úspěšných divadelních her, ale přesto se stěží uživil.

Pak ho však šťastná náhoda svedla dohromady s vydavatelem časopisu Musée des families a ten mu navrhl, ať pro něj napíše napínavou povídku. Napsal Drama v Mexiku, líbilo se, a tak následovaly další – Drama ve vzduchu, Martin Paz a Zajatci polárního moře.

Zakrátko se oženil s velmi bohatou Honorinou Morelovou a finanční starosti mu tak odpadly. V té době se také seznámil s tvorbou Edgara Allana Poea a spřátelil se s podnikatelem a cestovatelem Nadarem (vlastním jménem Felix Tournachon), který se chystal k odvážné cestě balonem. Pod dojmem této události napsal Verne v roce 1863 román Pět neděl v baloně.

A pak přišlo setkání s vydavatelem Pierrem-Julesem Hetzelem. Ten ihned rozpoznal talent mladého muže a po senzačním úspěchu prvního románu s ním podepsal smlouvu, podle níž mu měl Verne dodávat ročně tři romány, které před knižním vydáním mohly vyjít i v Hetzelově časopisu (Časopis pro vzdělávání a odpočinek). Zrodila se taková „továrna na romány“.

Úspěšný romanopisec

Roku 1864 vyšel druhý román Cesta do středu Země, ještě úspěšnější než první. Od té doby kráčel Verne od úspěchu k úspěchu a své romány řadil do edice Podivuhodné cesty. Dodnes neztratily svou svěžest, napětí a originalitu Děti kapitána Granta, dále možná nejznámější kniha Cesta kolem světa za osmdesát dní, Tajuplný ostrov či Patnáctiletý kapitán.

Dobrodruh Nadar se stal i hrdinou dvou vědecko-fantastických románů Ze Země na Měsíc a Kolem Měsíce, kde se „skrýval“ pod jménem Michel Ardan. K Poeovi se Verne přihlásil románem Ledová sfinga.

V pozdějších dílech někdy jen obměňoval dějovou osnovu svých nejlepších příběhů a neubránil se chybám v kompozici a zbytečným epizodám. A tak jsou obtížněji čitelné romány Dvacet tisíc mil pod mořem či Zemí šelem. Ale to je spíše záležitostí subjektivního pohledu na věc.

V pozdějších románech Verne ztrácel optimistický názor na vývoj techniky i samotného lidstva, o čemž svědčí romány Ocelové město, Robur Dobyvatel a Pán světa. Objevně vždy působily jeho „robinsonády“, ať už je to román Na kometě, Škola robinsonů, Oceánem na kře ledové či Dva roky prázdnin.

Svůj hold Dumasovi složil románem Nový hrabě Monte Christo. Zemřel roku 1905.

Nové Verneovy romány vycházely ještě několik let po jeho smrti. Nikdo ale netušil, že v nezmenšené míře budou vycházet i po více než sto letech. Je to tím, že nakažlivá touha po dobrodružství a objevování neznámého z jeho románů nevyprchaly dodnes.