Vaječná skořápka není jen bezcenný obal. Existuje řada způsobů, jak ji využít, dokonce i v bytě

Foto: Rýdlová J.

Vajíčka se pomalu, ale jistě stávají velmi drahou potravinou. Jejich cena směle dosahuje sedmi korun za kus, a to mnohdy i  v případě, kdy by bylo vhodné prodávat vejce i s lupou, aby jejich zvětšená velikost odpovídala ceně. O to větší je škoda, že zpravidla využijeme pouze jeho vnitřní část, zatímco skořápku vyhodíme. Dříve tomu tak zdaleka nebylo. Naši předci moc dobře věděli, že i vaječná skořápka skrývá své bohatství, jen je potřeba ho umět správně využít.

Vaječná skořápka je úžasným zdrojem vápníku. Obsahuje totiž přes 90 % uhličitanu vápenatého. Vápník je stavebním prvkem kostí a zubů mnoha živočichů, a to včetně člověka. Bez vápníku se však neobejdou ani rostliny. Jak tedy chytře naložit s vaječnými skořápkami?

Výborné hnojivo

Vzhledem k jejich vysokém podílu vápníku je můžeme využít jako hnojivo. Výborně se tedy hodí na kompost, což většina zahrádkářů dobře ví. Čím více skořápky rozdrtíte, tím rychleji se v půdě rozloží. Pokud bydlíte v bytě a pěstujete pouze pokojové rostliny, zamíchejte trochu skořápkové drti do hlíny, která pak přijde do květináčů.

Je dobré vědět, že nedostatek vápníku mají kyselé půdy, což vyhovuje některým rostlinám (např. hortenziím s modrými květy), zatímco jiným ne. Jestliže je však nedostatek vápníku kritický, pak obecně rostliny nemají ke svému růstu dostatek živin a nebude se jim dařit.

Samovstřebatelné květináčky pro sazeničky

Pokud rozklepnete velké vejce opatrně napůl, můžete získat hned dva minikvětináčky. Jindy použijte tu větší a méně poškozenou část skořápky. Jak správně namítáte, na květiny budou příliš malé. Výborně se však hodí na sazeničky, které opatrně usadíte do skořápek naplněných hlínou. (Skořápky však nejprve pořádně vypláchněte horkou vodou.) Takto osazené skořápky umístěte zpět do obalu na vajíčka. Vznikne vám skořápkový „miniblok“. Jakmile sazeničky zesílí, umístíte je, stále ve skořápkách, do cílového místa určení (záhon, květináč). Skořápky před přesazením do půdy v ruce lehce „pokřupejte“. Tím urychlíte jejich rozpad, takže vám navíc poslouží jako hnojivo.

Dekorace do květináčů

Dobře očištěné skořápky mohou sloužit také jako dekorace do květináčů, viz titulní obrázek. Časem se začnou rozpadat, takže z ozdoby se stane užitečné hnojivo.

Čisticí prostředek

Omyté, usušené a středně rozdrcené skořápky nasypejte do vázy nebo hrníčku či hrnce, který je uvnitř zašlý. Zalijte je citronovou šťávou a nechejte delší dobu (i déle než 24 hodin) působit. Občas rozetřete po zašlé ploše. Čajové či jiné usazeniny by měly jít postupně snadněji odstranit.

Součást lékárničky

Jestliže si na vás pochutnal bodavý hmyz a vám se následně objevil otok, pak pomůže roztok z jemně nadrcených skořápek. Ty zalejte jablečným octem, nechejte uležet několik dní v lednici a pak použijte k potírání postiženého místa. Směs v lednici vydrží přibližně po dobu jednoho měsíce.

Krmivo pro slepice

Nosnice potřebují dostatečný přísun vápníku. Právě skořápky mohou obohatit jejich stravu. Pokud skořápky sušíte doma, nejdříve je pořádně omyjte teplou vodou a pak usušte při pokojové teplotě. Jakmile jich budete mít větší množství, trochu je rozlámejte. Některé návody doporučují rozložit je na pečicí papír a nechat je zkřehnout 10 min. v troubě při cca 280 °C a následně je rozdrtit nadrobno. Pak podávat po menších dávkách slepicím.

Krmivo pro ptáčky

Obdobně se doporučuje použít skořápky pro ptáčky, což je vzhledem k blížící se zimě aktuální.

Nepřítel slimáků

Pokud máte vajec hodně, ostře rozlámané skořápky nasypejte kolem záhonu. Slimákům se ostré hrany špatné přelézají, takže by měli alespoň teoreticky udělat čelem vzad. Tento tip však nefunguje za deště, protože hrany skořápek změknou, dokud opět nevyschnou.