Když tělo volá o pomoc. Kdy volit lázně a kdy pobyt v rehabilitační léčebně či ústavu

Foto: Rýdlová J.

Vaše tělesná schránka se připomíná stále častěji. Ubylo pohybů, které zvládáte bez problémů, zato přibylo bolestí. Tělo doslova žadoní o servisní prohlídku a nastartování řádné fyzické údržby. A mnohdy to není jen tělo, které volá po odpočinku či pomoci. Často to je i přetížená mysl, která se potřebuje odpoutat od nekončícího kolotoče všedních povinností a starostí. V tu chvíli mnozí začnou zvažovat lázně. Některým jsou přímo doporučeny ošetřujícím lékařem. Nejsou to však jen lázně, kde se mohou lidé se zdravotními problémy léčit. Další možností jsou také léčebně-rehabilitační ústavy. Jaký je mezi nimi rozdíl? Co se hodí pro koho?

Odborně-léčebný ústav

Jako laik narazíte nejčastěji na pojmy odborný léčebný ústav (OLÚ), léčebně-rehabilitační ústav (často LRÚ) či  pouze rehabilitační ústav (RÚ). Mezi nejznámější v ČR patří namátkou Rehabilitační ústav v Hrabyni a Chuchelné, Rehabilitační ústav v Kladrubech či Rehabilitační ústav v Lázních Bělohrad. V našem článku budeme dále používat zkratku LRÚ. V uvedených zařízeních se léčí pacienti např. po náhradách nosných kloubů, po úrazech a operacích pohybového a nervového systému, dále pacienti po cévní mozkové příhodě či krvácení do mozku.

Lázně vs. rehabilitační ústavy

Lázně vám zpravidla nabídnou volnější režim s fyzicky méně náročnou náplní. Léčebné procedury však není ani zde radno podceňovat. I když se třeba koupele, masáže či 20minutové cvičení na míči jeví jako nenáročné nicnedělání, mohou dát tělu pořádně zabrat. Zejména pokud je ještě doplníte pravidelným pohybem na čerstvém vzduchu.

LRÚ vyžadují přísnější režim (připomínající částečně pobyt v nemocnici). Rehabilitační péče bývá intenzivnější. Mnohdy je tak vnímána zejména ze strany pacientů, neboť se zde mnohdy léčí závažnější stavy než v lázních.

Když pacient není plně soběstačný

Je důležité vědět, že ve většině lázní se předpokládá soběstačnost pacienta, tj. že je schopen se sám obleknout, zvládnout hygienu a dostavit se na jednotlivé procedury, a to mnohdy i v rámci lázeňského komplexu sestávajícího z různě vzdálených budov. Může zde tedy pobývat i vozíčkář, ale musí být schopen toto zvládnout, případně mít svou asistenci (např. do lázní jedou oba partneři).

V LRÚ se počítá s tím, že pacient potřebuje pomoc při základních úkonech, např. doprovod na procedury, donášku stravy na pokoj, asistenci při oblékání či obutí. Obecně se dá říci, že LRÚ se specializují na závažnější případy.

Získat pobyt v lázních bývá mnohem jednodušší (zejména pokud si jej budete částečně nebo plně hradit). Pobyt v LRÚ je většinou poskytován pouze na lékařské doporučení a podléhá ještě schválení revizním lékařem. Pacient si jej zpravidla nehradí.

Kdy volit lázně

Lázně volte, pokud vám vyhovuje:

  • volnější denní program a méně náročná léčba;
  • jste soběstační, případně máte svůj doprovod;
  • chcete mít větší jistotu, že pobyt získáte;
  • máte volno pouze v určitém termínu;
  • jste ochotni si pobyt částečně či plně hradit.

Kdy volit LRÚ

Rehabilitační ústav či léčebnu volte, zejména pokud:

  • váš zdravotní stav je závažný;
  • potřebujete intenzivní a dlouhodobou léčbu (v řádech týdnů);
  • akceptujete přísnější denní režim;
  • neobejdete se bez pomoci druhé osoby;
  • nemůžete si finančně dovolit příspěvkový pobyt v lázních.

Kultura a zábava

Pokud se někdo chce jet hlavně povyrazit a léčebné procedury bere spíše jako vedlejší efekt, pak jsou jednoznačnou volbou lázně. Pořádání tanečních večerů je v nich téměř tradicí, pokud tedy není právě kovid. V LRÚ sice také připravují kulturní programy pro pacienty, nicméně zde je prvořadá hlavně léčba a rehabilitace. Navíc stav mnohých pacientů je zde velmi vážný, čemuž je třeba přizpůsobit také zábavu.