V lednu zaměstnanci zpravidla podepisují Prohlášení poplatníka. O co vlastně jde?

Foto: Rýdlová J.

Začátek nového roku je pro zaměstnance každoročně ve znamení komunikace s účetní, která požaduje vyplnění záhadného formuláře a klade záludné otázky typu „Budete u nás podepisovat prohlášení k dani?“ Ačkoli se jedná o pravidelný každoroční rituál, většina z nás během roku úspěšně zapomene, o co vlastně šlo a k čemu je to vůbec dobré a proč  to spěchá do 15. února.  Vlastní neznalost nás tak může zbytečně připravit o peníze.

Růžové prohlášení

Dotyčný formulář se v plném znění jmenuje Prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a týká se daného zdaňovacího období, tedy převážně daného kalendářního roku. Jeho název je však pro obyčejného smrtelníka natolik složitý, že se zkráceně označuje jen Prohlášení poplatníka nebo jako růžový formulář. Důvodem je růžová barva originálního tiskopisu. (Jestliže jej však obdržíte z černobílé tiskárny, růžovou tam budete hledat marně.)

K čemu prohlášení slouží

Pokud jste klasický zaměstnanec, tedy nepodnikáte, a máte jeden klasický pracovní poměr, pak toto Prohlášení podepisujete u svého zaměstnavatele. Mnohdy vám jej účetní předá s kupou dalších papírů a označí vám, co vyplnit a kde se podepsat. Podpis Prohlášení je pro vás však velmi užitečná věc, díky které můžete ušetřit docela dost peněz. Tímto formulářem totiž prohlašujete, že uplatňujete zákonné slevy na dani, např. na poplatníka, na dítě, na invaliditu na studenta.

Sleva na poplatníka

Když už nic jiného, tak vždy uplatníte slevu na poplatníka, tedy na sebe. Letos se jedná o 30 840 Kč na rok. Díky této slevě zaplatíte na dani každý měsíc o 2 570 Kč méně.

Proč hlídat termín

Pokud jste v pracovním poměru u jednoho zaměstnavatele déle než rok, musíte podepisovat prohlášení pro každý rok. Aby vám byla uznána sleva na poplatníka již za leden, je potřeba podepsat prohlášení nejpozději do 15. února. Jestliže nastupujete do nového zaměstnání, prohlášení se podepisuje do 30 dnů po začátku nového pracovního poměru.

Podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele

Uplatnění formuláře má však svá pravidla. Můžete jej podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele, což je logické. Nesmí dojít k tomu, že byste daňové zvýhodnění uplatňovali na sebe vícekrát, tedy v hlavním zaměstnání a zároveň na brigádách. Toto by bylo zásadní porušení zákona a finanční úřad by na to patrně velmi rychle přišel. Pokud si tedy k hlavnímu zaměstnání seženete nějaký přivýdělek, je třeba učinit jasno, u koho růžový formulář, a tedy všechny slevy, uplatníte.